Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Surówka z selera, kukurydzy i rzodkiewki jest bardzo smacznym i szybkim do zrobienia dodatkiem do obiadu.

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką

Składniki:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką

 

  • 15-20 dag kapusty białej
  • 0,5 szklanki kukurydzy
  • 0,5 szklanki selera konserwowego
  • 1 pęczek rzodkiewek
  • 2 ogórki kiszone
  • 1 jabłko
  • 1-2 łyżki majonezu
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • sok z cytryny

Sposób przygotowania:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką

ETAP 1:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką
Posiekaną kapustę odcisnąć z powstałego soku.

Drobno posiekaną kapustę oprószyć solą, wymieszać. Gdy puści sok, odcisnąć, włożyć do salaterki.

ETAP 2:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką
Kukurydzę i seler wyłożyć na sito, osączyć.

Wsypać osączoną z zalewy kukurydzę i seler.

ETAP 3:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką
Starte na tarce jabłko skroić sokiem z cytryny.

Jabłko umyć i zetrzeć na tarce jarzynowej, skropić sokiem z cytryny.

ETAP 4:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką
Wszystkie przygotowane składniki połączyć.

Do kapusty dodać starte na tarce jarzynowej ogórki, rzodkiewkę i jabłko.

ETAP 5:

Seler konserwowy z kukurydzą i rzodkiewką
Wszystkie składniki wymieszać z majonezem i przyprawami.

Wszystkie składniki połączyć z majonezem, przyprawić do smaku wymieszać.