laura100

laura100

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 287]

Seler w sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Warzywka zapiekane polecam

Seler w sosie

Składniki:

Seler w sosie

 

  • 2 sekery
  • 2 cebule
  • 60 g masła
  • 1/2 kostki rosołowej
  • 20 g mąki
  • 1/4 l mleka
  • 2 żółtka
  • sól pieprz
  • olej
  • 50 g sera startego
  • natka

 

Sposób przygotowania:

Seler w sosie
Seler obrać i ugotować około 30 minut w osolonej wodzie. Pokroić go na plastry. Cebule obrać i pokroić w krążki i zarumienić na łyżeczce masła.Resztę masła rozpuścić i dodać mąkę i mieszając dodać mleko.Sos gotować 15 minut.Jak się ostudzi dodać żółtka posolić i popieprzyć. Naczynie żaroodporne wysmarować tłuszczem i układać warstwowo plastry selera i krążki cebuli. Potrawę polać sosem i posypać natką pietruszki oraz  startym serem. Piec 30 minut w tem 180 stopniach.

Tagi:

sery ser seler