mimika

mimika

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 123]

Selerowa zupa.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Zupa smaczna i zdrowa w smak selera

Selerowa zupa.

Składniki:

Selerowa zupa.

 

  • 20 dag selera,
  • 20 dag kości,
  • 15 dag włoszczyzny,
  • 1,3 litra wody,
  • 1/8 litra śmietanki,
  • 1 żółtko,
  • 2 dag mąki,
  • sól do smaku.

Sposób przygotowania:

Selerowa zupa.
Z kości i warzyw ugotować wywar. Odcedzić. Obrać selery z łupinek, opłukać i zalać wrzątkiem. Posolić i ugotować w całości. Selery po ugotowaniu przetrzeć przez sito, dodać przecedzony wywar i dosolić. Mąkę wymieszać z 1/8 litra zimnej wody, następnie wlać do zupy i zagotować. Przed samym podaniem dodać śmietankę z roztrzepanym żółtkiem. Można spożywać samą jak i z grzankami, groszkiem ptysiowym, ciastem francuskim.

Tagi:

seler