misia13

misia13

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 795]

Selery faszerowane sałatką jarzynową

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

sałatką jarzynową napełnić środki selerów, ułożyć na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i polać po wierzchu resztą majonezu...

Selery faszerowane sałatką jarzynową

Składniki:

Selery faszerowane sałatką jarzynową

 

  • 5 selerów średniej wielkości
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • 4 łyżki groszku konserwowego
  • 1 jabłko
  • 1 ziemniak
  • 2 małe ogórki kwaszone
  • 1/2 szklanki majonezu
  • łyżka utartego chrzanu
  • sól
  • pieprz
  • sok cytrynowy
  • 1/2 szklanki mleka

 

Sposób przygotowania:

Selery faszerowane sałatką jarzynową
Selery dokładnie umyć, obrać, opłukać i ugotować we wrzącej, osolonej wodzie z dodatkiem mleka. Wyjąć, ostudzić, ściąć wierzchołki, wydrążyć środki, skropić środki sokiem z cytrynowym. Marchew, pietruszkę i ziemniak umyć, obrać, opłukać i ugotować. Po ostudzeniu pokrajać w drobną kostkę. Jabłko i ogórki obrać i pokrajać w drobną kostkę, połączyć z warzywami i groszkiem konserwowym i doprawić do smaku. Majonez wymieszać z chrzanem i dodać do sałatki ( część zostawić). Przygotowaną sałatką jarzynową napełnić środki selerów, ułożyć na liściach sałaty, przybrać ćwiartkami pomidorów i polać po wierzchu resztą majonezu.