bogusia19

bogusia19

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 222]

Selery pieczone

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Bardzo ciekawy przepis. Polecam.

Selery pieczone

Składniki:

Selery pieczone

 

  • keczupu, 50 ml oliwy, natka pietruszki, 2—3 jajka, 3—4 dag mąki, sól, tłuszcz do blachy.

Sposób przygotowania:

Selery pieczone
Selery umyć, obrać, opłukać, zalać wrzącą osoloną wodą z dodatkiem mleka, ugotować na półmiękko pod przykryciem. Następnie odcedzić, wystudzić, pokrajać w plastry, polać keczupem wymieszanym z oliwą i posiekaną natką pietruszki, pozostawić na 3—4 godziny. Jajka umyć, wybić ze skorupek, oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywną pianę, wymieszać lekko z żółtkami oraz przesianą mąką, maczać selery, układać na blasze wysmarowanej tłuszczem i upiec w gorącym piekarniku. Podawać zaraz po wyjęciu z piekarnika.

Tagi:

jajko jajka seler