Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 180
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Pyszny pasztet bez mięsa, który również posmakuje mięsożercom. Idealny do krojenia oraz smarowania na pieczywie.

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy

Składniki:

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy

Forma 11x24 cm:

  • 1 seler (mój ważył 340g)
  • 2 marchewki (u mnie 130g)
  • 1 cebula (140g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 300g ciecierzycy konserwowej
  • 2 jajka
  • 1 łyżka majeranku
  • 3/4-1 łyżeczka soli
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej (polecam wędzoną)
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/2 bułki namoczonej w wodzie/mleku
  • 1-2 łyżki bułki tartej
  • 2 łyżki masła

Sposób przygotowania:

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy

Warzywa:

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy
Proporcje warzyw można zmodyfikować pod swój gust.

W garnku należy roztopić masło i dodać pokrojone warzywa (selera, marchewkę, cebulę) oraz ząbki czosnku, Wszystko razem dusić 5-10 minut i kolejno zalać odrobiną wody. Garnek przykryć, a warzywa dodatkowo poddusić 30 minut, aby były al dente.
Warzywa przełożyć do miski i zblendować z ciecierzycą, a bulion z ich gotowania zostawić.

Masa:

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy
Masa nie może być za rzadka, ani mocno gęsta.

Puree warzywne połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką namoczoną w mleku lub wodzie.
Masa powinna być niezbyt rzadka, ale i nie mocno gęsta. W razie czego można dodać bułki tartej lub pozostawionego bulionu.

Pieczenie:

Pasztet warzywny z selera i ciecierzycy
Gotowy pasztet powinien mieć zarumieniony wierzch.

Masę warzywną umieścić w keksówce. Piec przez 70-80 minut w 180 stopniach.
(Gotowy pasztet powinien mieć troszkę zarumieniony wierzch.)
Pasztet ostudzić w piekarniku lub na szafce kuchennej i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(Ciepły pasztet rozleci się podczas krojenia.)