Sposób przygotowania:
Pasztet warzywny z selera i ciecierzycyWarzywa:
W garnku należy roztopić masło i dodać pokrojone warzywa (selera, marchewkę, cebulę) oraz ząbki czosnku, Wszystko razem dusić 5-10 minut i kolejno zalać odrobiną wody. Garnek przykryć, a warzywa dodatkowo poddusić 30 minut, aby były al dente.
Warzywa przełożyć do miski i zblendować z ciecierzycą, a bulion z ich gotowania zostawić.
Masa:
Puree warzywne połączyć z przyprawami, jajkami oraz bułką namoczoną w mleku lub wodzie.
Masa powinna być niezbyt rzadka, ale i nie mocno gęsta. W razie czego można dodać bułki tartej lub pozostawionego bulionu.
Pieczenie:
Masę warzywną umieścić w keksówce. Piec przez 70-80 minut w 180 stopniach.
(Gotowy pasztet powinien mieć troszkę zarumieniony wierzch.)
Pasztet ostudzić w piekarniku lub na szafce kuchennej i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.
(Ciepły pasztet rozleci się podczas krojenia.)
biedroneczki
Czekoladka 2