SUPERPRZEPIS

Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 200
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem Więcej zdjęć (2)

Korzystając z przepisu możecie przygotować małe placuszki lub smakowite naleśniki. Obie wersje są pyszne, mięciutkie i delikatne w smaku. Placki posiadają lekko korzenną nutę.

Składniki:

Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem

Około 27 małych placuszków lub 5-6 niewielkich naleśników:

  • 1 jajko
  • 200 ml mleka
  • 10 łyżek mąki orkiszowej (płaskie; można użyć pszennej)
  • 3 łyżki mąki z żołędzi (płaskie)
  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 1/4 łyżeczki cynamonu
  • 1 łyżka masła/oleju kokosowego (roztopionego)
  • 1 szczypta sody oczyszczonej (solidna)

Dodatkowo:

  • ulubiona konfitura

Opcjonalnie:

  • masło/olej kokosowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem

Masa:

Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem
Masa powinna być dość rzadka. To dobra konsystencja.

Żółtko należy zmiksować z mlekiem i miodem, a później połączyć z obiema mąkami oraz cynamonem.

Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.

Następnie dodać masło lub olej kokosowy i szczyptę sody oczyszczonej.

Całość ponownie powoli wymieszać.
(Masa powinna być dość rzadka.)

Smażenie:

Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonem
Placki można smażyć o przeróżnych wielkościach.

Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu (*) i łyżką stołową - wykładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placuszek) lub wylewać więcej - na naleśniki.

Placki smażyć obustronnie - do lekkiego zarumienienia się i podawać z konfiturą.

(*) Placki można smażyć bez tłuszczu, ale patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem