Sposób przygotowania:
Placki/naleśniki żołędziowe z miodem i cynamonemMasa:
Żółtko należy zmiksować z mlekiem i miodem, a później połączyć z obiema mąkami oraz cynamonem.
Białko ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
Następnie dodać masło lub olej kokosowy i szczyptę sody oczyszczonej.
Całość ponownie powoli wymieszać.
(Masa powinna być dość rzadka.)
Smażenie:
Na patelni rozgrzać minimalną ilość tłuszczu (*) i łyżką stołową - wykładać porcje ciasta (1 łyżka = 1 placuszek) lub wylewać więcej - na naleśniki.
Placki smażyć obustronnie - do lekkiego zarumienienia się i podawać z konfiturą.
(*) Placki można smażyć bez tłuszczu, ale patelnia powinna być dobrej jakości z nieprzywieralnym dnem
SylaUla
gusia1000