olusssiAA

olusssiAA

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 63]

Semifreddo z malinami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
  • KALORIE: 360
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Włoski deser w mojej wersji - pachnący malinami, ze słodkimi bezikami. Będziecie nim pozytywnie zaskoczeni!

Semifreddo z malinami

Składniki:

Semifreddo z malinami

 

  • 0,5 l schłodzonej śmietanki kremówki,
  • 10 dag bez,
  • 15 dag mrożonych malin,
  • 1 jajko,
  • 3 łyżki cukru pudru,
  • łyżeczka esencji waniliowej (ewentualnie cukier waniliowy),
  • szczypta soli.

Sposób przygotowania:

Semifreddo z malinami
1) Beziki pokruszyć. Maliny delikatnie rozgnieść (nie trzeba ich rozmrażać, ewentualnie te, które posłużą do dekoracji). Jajko umyć i oddzielić żółtko od białka. W jednej misce utrzeć żółtko wraz z 2 łyżkami cukru pudru i esencją waniliową na puszystą masę. Białko ubić na sztywną pianę ze szczyptą soli, pod koniec ubijania dodać łyżkę cukru pudru, ubijać jeszcze przez 1 minutę. 2) Schłodzoną kremówkę ubić na sztywno. Masę żółtkową delikatnie połączyć z ubitą śmietaną i pianą białkową. Do masy dodać pokruszone bezy i rozgniecione maliny, wymieszać tak by widoczna była struktura bez i cząstek malin. Silikonowe foremki do muffinek w kształcie serduszek napełnić masą, wstawić do zamrażalnika na ok. 2 godziny. Wyłożyć na talerzyki ozdobione np. strużkami sosu malinowego, lody udekorować rozmrożonymi malinami oprószonymi przez sitko cukrem pudrem (będą wyglądały jak oszronione).