Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Takie danie od kiedy pamiętam zawsze robi moja mama, jest tanie i dobre. Smakuje zarówno z ziemniakami, jak i ryżem, kaszą, czy makaronem.

Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

Składniki:

Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką

 

  • 250 g serduszek drobiowych
  • 2 łyżki masła
  • sól
  • pieprz
  • 2 szklanki wody
  • średni słoik mieszanki groszku z marchewką
  • ok. 2 łyżki mąki

Sposób przygotowania:

Serduszka drobiowe z groszkiem i marchewką
Serduszka oczyszczamy i myjemy. Kroimy na pół lub na ćwiartki. Oprószamy je solą i pieprzem, a następnie przesmażamy na maśle. Po przesmażeniu wlewamy do nich wodę i gotujemy do miękkości.

Po tym czasie dodajemy odsączoną z zalewy mieszankę groszku z marchewką i chwilę razem podgrzewamy.

Na koniec sos zagęszczamy mąką rozprowadzoną z odrobiną wody i ewentualnie doprawiamy do smaku według gustu.