szpileczka

szpileczka

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1249]

Serkowe pączusie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Pyszne, delikatne małe pączki na serku ricotta. Znikały u mnie tak szybko, że nie miałam czasu na zrobienie ładnego zdjęcia.

Serkowe pączusie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Serkowe pączusie

 

  • 200 g serka ricotta
  • 80 g mąki
  • 2 jajka
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • olej do smażenia
  • cukier puder

Sposób przygotowania:

Serkowe pączusie
Do miski przekładamy serek, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia oraz 2 łyżkami cukru pudru i łączymy z serkiem. Wbijamy jajka i całość dokładnie mieszamy. W garnku rozgrzewamy olej i łyżką na gorący olej nakładamy porcję ciasta. Na małym ogniu smażymy pączusie aby z każdej strony były złotego koloru. Gotowe wyciągamy na ręcznik papierowy aby usunąć nadmiar tłuszczu, a następnie jeszcze ciepłe otaczamy w cukrze pudrze.
Serkowe pączusie
Serek przekłądamy do miseczki i dodajemy do niego suche składniki
Serkowe pączusie
Dodajemy jajka i dokładnie mieszamy całość
Serkowe pączusie
Łyżką nabieramy porcje ciasta i przekładamy na rozgrzany olej
Serkowe pączusie
Pączusie smażymy na złoty kolor z każdej strony

Tagi:

jajko jajka