Sposób przygotowania:
Pączki z budyniem waniliowymETAP 1:
Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10-15 minut.
ETAP 2:
Jajka, żółtka cukier z wanilią, sól, alkohol i cukier biały wymieszać z resztą mleka. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać mieszankę jajeczną i wyrabiać przez kilka minut.
ETAP 3:
Masło rozpuścić i ostudzić, dodać do ciasta i wyrabiać mikserem z hakiem do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.
ETAP 4:
Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na kawałki.
ETAP 5:
Z ciasta formować kulki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.
ETAP 6:
W woku rozgrzać tłuszcz do 170 stopni, wkładać wyrośnięte pączki i powoli smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.
ETAP 7:
Budyń.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.