Krakowianka

Krakowianka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2834]

Pączki z budyniem waniliowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Domowe pączki z budyniem waniliowym są bardzo smaczne i aromatyczne. Polecam nie tylko na tłusty czwartek.

Pączki z budyniem waniliowym

Składniki:

Pączki z budyniem waniliowym

 

Sposób przygotowania:

Pączki z budyniem waniliowym

ETAP 1:

Pączki z budyniem waniliowym
Z mleka, drożdży, łyżki cukru i 2 łyżek mąki zrobić rozczyn.

Drożdże pokruszyć, wsypać łyżkę cukru, dodać połowę ciepłego mleka, 2 łyżki mąki, wymieszać. Przykryć ściereczka i pozostawić w ciepłym miejscu do wyrośnięcia na 10-15 minut.

ETAP 2:

Pączki z budyniem waniliowym
Do rozczynu dodać resztę składników bez masła.

Jajka, żółtka cukier z wanilią, sól, alkohol i cukier biały wymieszać z resztą mleka. Następnie do wyrośniętego rozczynu przesiać pozostałą mąkę, dodać mieszankę jajeczną i wyrabiać przez kilka minut.

ETAP 3:

Pączki z budyniem waniliowym
Połączyć z rozpuszczonym masłem i wyrobić ciasto.

Masło rozpuścić i ostudzić, dodać do ciasta i wyrabiać mikserem z hakiem do czasu gdy ciasto będzie odchodziło od ścianek miski. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia.

ETAP 4:

Pączki z budyniem waniliowym
Na posypanej mąką desce ciasto pokroić na porcje.

Wyrośnięte ciasto wyłożyć na oprószoną mąką deskę, podzielić na kawałki.

ETAP 5:

Pączki z budyniem waniliowym

Z ciasta formować kulki i układać na posypanej mąką desce. Przykryć ściereczką, odłożyć do wyrośnięcia.

ETAP 6:

Pączki z budyniem waniliowym

W woku rozgrzać tłuszcz do 170 stopni, wkładać wyrośnięte pączki i powoli smażyć z obu stron na złoty kolor. Usmażone wyjmować łyżką cedzakową i osączyć na papierowym ręczniku.

ETAP 7:

Pączki z budyniem waniliowym

Budyń.
1 szklankę mleka zagotować z cukrem waniliowym i masłem. Resztę zimnego mleka wymieszać z proszkiem budyniowym, żółtkiem i mąką ziemniaczaną. Mieszankę połączyć z gotującym się mlekiem, ugotować budyń, przestudzić. Jeszcze ciepły nałożyć do szprycy cukierniczej i nadziewać usmażone pączki. Gotowe pączki oprószyć cukrem pudrem.


Tagi:

pączki