Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 8

Pyszne placuszki z serka waniliowego z dodatkiem krówek i pysznej polewy. Smakują rewelacyjnie. Polecam.

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di

Składniki:

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di

Placuszki:

  • 200g serka homogenizowanego waniliowego (użyłam sernikowego z wiaderka)
  • 2 duże krówki (30g)
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Polewa:

  • 2-3 łyżki mleka lub śmietanki 30%

Dodatkowo:

  • 4 łyżki masła lub oleju do smażenia (opcjonalnie)

Sposób przygotowania:

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di

Placuszki:

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di
Ciasto wymieszać najlepiej mikserem a po dodaniu krówek - łyżką.

Serek, jajka, mąkę, proszek do pieczenia, sól i roztopione masło dokładnie wymieszać do powstania jednolitej masy. W przypadku, gdy ciasto jest za gęste należy dolać odrobinę mleka. Krówki drobno posiekać i rozmieszać z masą.

Smażenie:

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di
Smażyć z obu stron aż uzyskają złoty kolor.

Placuszki można smażyć na maśle albo oleju lub w ogóle bez tłuszczu. W każdej wersji są smakują rewelacyjnie. Do smażenia najlepsza jest patelnia teflonowa.

Polewa:

Serkowe placuszki z krówkami i polewą wg Di
Można przygotować większą ilość polewy. Jest pyszna.

Krówki należy drobno posiekać i mieszając rozpuścić w gorącym mleku lub śmietance.


Tagi:

jajko jajka