Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Serniczek jogurtowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 12

Lekki serniczek na zimno na jogurcie greckim. Smaczny i smakuje jak soczysty czerwiec :) Galaretkę i owoce można dopasować do sezonu, zrobić malinową, borówkową, brzoskwiniową….

Serniczek jogurtowy

Składniki:

Serniczek jogurtowy

 

  • 13 herbatników
  • 800 g jogurtu greckiego
  • 4 łyżki cukru
  • 2 łyżki domowego ekstraktu waniliowego
  • 4 łyżeczki żelatyny
  • Kilka truskawek
  • 2 galaretki truskawkowe

 

Sposób przygotowania:

Serniczek jogurtowy
Formę 18x28cm wyścielić papierem do pieczenia i wyłożyć herbatniki. Jogurt grecki zmiksować z cukrem i ekstraktem. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości wrzątku. Dodać do masy jogurtowej i miksować chwilę aby masa się lekko napuszyła. Wlać ostrożnie na herbatniki, wstawić do lodówki aby lekko stężała. Galaretkę rozpuścić w 600 ml wrzątku. Ostudzić. Schłodzić by zaczęła lekko tężeć. Truskawki umyć, osuszyć, pokroić w plastry. Ułożyć na warstwie jogurtowej. Polać tężejącą galaretką i wstawić całość do lodówki na 2-3 godziny. Deser kroić w kwadraty i podawać schłodzony

Tagi:

domowe