Sarenka

Sarenka

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 571]

Sernik na jogurcie balkanskim

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Puszysty, wilgotny, lekki i smaczny serniczek bez sera.

Sernik na jogurcie balkanskim

Składniki:

Sernik na jogurcie balkanskim

 

  • jogurt balkanski o konsystencji zmielonego sera, w wiaderku z Lidla - 1 kg,
  • 3 opakowanie budyniu o smaku waniliowym, lub toffi, karmelowym - 3x40g,
  • jaja świeże - 6 sztuk średniej wielkości,
  • cukier puder - 1,5 szklanki,
  • cukier waniliowy - 16g,
  • sok z cytryny - 1 lyzka,
  • olej - 1/2 szklanki,
  • aromat waniliowy lub cytrynowy,
  • herbatniki lub biszkopty na spód,
  • przyprawa do sernika - lyzeczka lub wiecej do smaku,
  • 1/2 lyzeczki proszku do pieczenia,
  • szczypta soli.

 

Sposób przygotowania:

Sernik na jogurcie balkanskim
Oddzielic zóltka od bialek. Bialka ubic mikserem na sztywno ze szczypta soli. Dodac szklanke cukru i sok z cytryny, ponownie dobrze ubic. Zóltka ubic z 0,5 szklanki cukru, cukrem waniliowym i aromatem na puszysta masę. Dodac olej, proszek do pieczenia i budynie (dalam 2 o smaku toffi i jeden o smaku waniliowym), krótko zmiksowac do polaczenia sie skladników, dodac jogurt, krótko zmiksowac. Bialka polaczyc z masa jogurtowa, wymieszac. W tortownicy o srednicy 26cm ulozyc herbatniki na suchym, niczym nie wysmarowanym dnie. Luki miedzy ciastkami wylozyc polamanymi herbatnikami. Nie nalezy klasc zbyt wiele ciastek, bo wplyna nam one w mase podczas pieczenia. Piekarnik dobrze rozgrzac. Na dnie piekarnika wlozyc keksówke lub inne zaroodporne naczynie z 1,5 szklanki goracej wody. Tortownice ustawic na kratce, ponad keksówka z woda. Piec 1,5 godziny w 160-170 stopniach (pieklam w 170). Pozostawic sernik w goracym, wylaczonym piekarniku do wystudzenia. Ciasto znacznie rosnie podczas pieczenia i sprawia wrazenie jakby zaraz mialo wyplynac z tortownicy, unoszac sie o okolo 2 cm ponad krawedzie formy. Jednak przy stopniowym przestudzeniu, równomiernie opada. Jest wilgotne, delikatne, smaczne. Do masy mozna dodac dobrze odsaczone, najlepiej na reczniku papierowym, brzoskwinie z puszki lub rodzynki. Wierzch mozna polac polewa z bialej lub mlecznej czekolady. Niektóre przepisy sugeruja, aby nie laczyc cukru z zóltkami, tylko zmiksowac cala jego ilosc z bialkami. Podobno jest mniejsze prawdopodobienstwo, ze ciasto opadnie. Ja jednak ubilam zóltka z cukrem i sernik ladnie mi wyrósl. Ciasto przechowywac w chlodnym miejscu, latem w lodówce.