Sposób przygotowania:
Niby serniczki dla alergików
Olej kokosowy rozupuszczamy w garnuszku dodajemy miód - czekamy aż składniki sie rozpuszczą i polączą. Do miski z amarantusem, dolewamy olej i mieszamy, żeby składniki się połączyły. Tak przygotowany spód wykładamy do 4 foremek do muffinek lub babeczek wyllozonych papierem do pieczenia. średnica około 8cm. uklepujemy dokładnie. pieczemy w temp 180 st przez około 15 min. odstawiamy do wystudzenia. Zaparzamy herbatę w około połowie szklanki wrzątku - w razie konieczności słodzimy. Rozpuszczamy żelatynę w 150 ml szkl wrzątku. część mieszanki dodajemy do herbaty - odstawiamy do lekkiego stężenia. do Pozostałej żelatyny (ok50ml) dodajemy odrobinę serka - mieszamy żeby serek się nie zważył, następnie przelewamy całość do serka i mieszamy żeby ładnie się połączyło. serek wykładamy porcjami na tarty, odstawiamy. jak stężeje nakładamy galaretkę herbacianą.