SUPERPRZEPIS

Sernik dekadencki

  • 4
         
ocena: 5/5 głosów: 6
Sernik dekadencki

Sernik wart poświęconego mu czasu. Jeżeli ktoś nie jest jeszcze przekonany do smaków słodko-słonych - polecam!

Składniki:

Sernik dekadencki

 

  • ser ricotta - 500 gram
  • mascarpone - 250 gram
  • serek kremowy Philadelphia - 250 gram
  • mąka ziemniaczana - 3 łyżki
  • słodzone mleko skondensowane - 1/2 puszki
  • jajka - 5 średnich
  • biała czekolada - 200 gram
  • cukier wanilinowy - 2 łyżki
  • Spód
  • ciastka z czekoladą - 250 gram (np. Złotokłose lub Holenderskie)
  • masło orzechowe crunchy - 5 łyżek
  • roztopione masło - 2 łyżki
  • Glazura
  • kwaśna śmietana 12% - 200 gram
  • cukier puder - 3 łyżki
  • Dekoracja
  • solone orzeszki ziemne - 75 gram
  • śmietanka kremowa 30% - 1/2 szklanki
  • cukier brązowy - 2 łyżki
  • masło - 2 łyżki
  • miód - 2 łyżki
  • słodzone mleko skondensowane - 2 łyżki

Sposób przygotowania:

Sernik dekadencki
1. Na kilka godzin przed pieczeniem wyjmujemy wszystkie składniki na sernik z lodówki, by ociepliły się do temperatury pokojowej.

2. Wałkiem lub w blenderze kruszymy ciasteczka. Roztapiamy masło w rondelku i lekko ostudzamy. Do miseczki wsypujemy pokruszone ciasteczka, wlewamy masło, dodajemy masło orzechowe i mieszamy, aż powstanie masa. Taką masą wykładamy tortownicę (moja - 24 cm) wyłożoną wcześniej papierem do pieczenia. Następnie wkładamy masę do lodówki.

3. W dużej misie łączymy ze sobą serek ricotta, mascarpone, Philadelphia i mąkę ziemniaczaną. Miksujemy kilka minut, aż masa będzie jednolita. Cały czas miksując, dodajemy stopniowo mleko skondensowane, a następnie wbijamy jaja. Białą czekoladę roztapiamy i także dodajemy do masy serowej. Na końcu dodajemy cukier waniliowy. Wszystko miksujemy, aż będzie jednolite.

4. Rozgrzewamy piekarnik do 170 stopni.

5. Wyciągamy z lodówki tortownicę z kruchym spodem. Wylewamy do niej masę serową.

6. Sernik pieczemy przez 15 minut w 170 stopniach, a następnie zmniejszamy ciepło do 120 stopni i pieczemy przez kolejne 90 minut. Sernik wtedy nie popęka,

7. Na glazurę mieszamy w miseczce śmietanę z cukrem pudrem. Smarujemy nią sernik wyciągnięty lekko z piekarnika i wstawiamy go jeszcze na 20 minut.

8. Po upływie czasu pieczenia nie wyciągamy sernika od razu - studzimy go przy otwartych drzwiczkach piekarnika przez około 20 minut, następnie wyciągnięty na kratce, a gdy będzie już chłodny, wstawiamy do lodówki na kilka godzin (minimum 6).

9. Dekorację sernika robimy, siekając drobno orzeszki ziemne. Do garnuszka wlewamy kremową śmietankę 30%, dodajemy cukier, masło, miód i mleko skondensowane. Całość doprowadzamy do wrzenia a następnie gotujemy na wolnym ogniu przez około 30 minut. Połowę powstałego sosu mieszamy z orzeszkami i dekorujemy nimi ciasto, resztę sosu rozprowadzamy na brzegach.