Książka Kucharska: Wielkanocne ciasta

Sernik krakowski z kratką

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Przepyszny,klasyczny,polski sernik .Babciny i krakowski zarazem. Można rzec-delux:-) Sernik krakowski (Cracow Style Cheesecake)

Sernik krakowski z kratką

Składniki:

Sernik krakowski z kratką

 

  • Składniki na kruche ciasto:
  • 250 g mąki
  • 100 g cukru pudru
  • 125 g masła
  • 8 g cukru waniliowego
  • 1 jajko

 

  • Składniki na masę serową:

 

  • 1 kg twarogu (półtłusty, tłusty)
  • 8 jajek
  • 100 g miękkiego masła
  • 250 g cukru
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 100 g rodzynek
  • ulubiony aromat
  • żółtko do posmarowania pasków, roztrzepane (uwaga: nie wyrzucać białka, będzie potrzebne do lukru!)

 

 

 

Sposób przygotowania:

Sernik krakowski z kratką
Wszystkie składniki połączyć razem, szybko zagnieść ciasto, wstawić do lodówki na co najmniej godzinę czasu. Z ciasta odkroić 1/3, odłożyć z powrotem do lodówki. Pozostałe ciasto rozwałkować na bardzo cienki placek, wyłożyć nim dno formy o wymiarach 35 x 25 cm, ponakłuwać widelcem. Podpiec w temperaturze 170°C przez 15 minut.



 1. Twaróg zemleć. Masło, 200 g cukru i cukier waniliowy utrzeć w osobnym naczyniu na krem. Ucierając, dodawać po 1 żółtku i części twarogu. Ucierać, aż składniki się połączą i masa będzie puszysta. Białka ubić na sztywno, pod koniec ubijania dodając pozostałe 50 g cukru. Pianę wmieszać do masy serowej razem z mąką ziemniaczaną i rodzynkami. Można dodać ulubiony aromat.



2. Podpieczony spód wyjąć z piekarnika. Wyłożyć na niego masę serową. Ciasto pozostałe w lodówce cienko rozwałkować i radełkiem wykroić paski o szerokości 1 cm. Z pasków ułożyć na serniku kratkę, posmarować ją żółtkiem.



Piec około 50 - 60 minut w temperaturze 170°C.



Przygotować lukier:



 * sok z 1 cytryny

 * 150 g cukru pudru

 * 1 białko



1. Wycisnać sok z cytryny, dodać puder i białko, utrzeć. Jeśli będziemy uważać, że jest zbyt rzadki, gęstość można regulować cukrem pudrem (jeśli zbyt gęsty - można dodać gorącej wody).



2. Wystudzony sernik posmarować lukrem. Można też posmarować same paski - co jest bardziej pracochłonne, ale będą one lepiej widoczne.



 Smacznego :)







* Przepis od niezastąpionej Dorotki:)







Ten sernik chyba zawsze będzie mi się kojarzył z klasyką.Znajdziemy go w każdej cukierni-dosłownie. Zastanawiając się jaki rrodzaj sernika upiec na imieninki( to chyba już tradycja;) przypomniałam sobie o słowach wujka,który od dobrych dwóch lat-czyli odkąd zaczęłam piec serniki mówił tylko o jednym 'Sernik z kratką,z prawdziwym serem- nie tym z wiaderka! ,z grubą warstwą lukru,ciężki,grudkowaty. Pomyślałam jedno- tak to chyba już czas na niego właśnie.Wszyscy zachwalali,wujek stwierdził-'..za bardzo naperfumowany' . Biorąc pod uwagę jego wybredny gust i to ,że bardzo lubi się droczyć można spokojnie stwierdzić,że i mu smakował:)