lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Sernik cytrynowy

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 25
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sernik o wspaniałym cytrynowym smaku.

Sernik cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik cytrynowy

 

  • Farsz sernikowy:

 

  • wiaderko sera z biedronki 1 kg

 

  • 4 jaja

 

  • budyń śmietankowy 1 sztuka

 

 

  • Krem cytrynowy:

 

  • 4 jaja

 

  • 1 szklanka cukru

 

  • maka ziemniaczana 1.1/2 łyżki
  • spód sernika herbatniki 150 gram

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Farsz sernikowy: 1. Miksujemy jaja dodając cukier budyń . 2. Ser dodajemy do zmiksowanych jaj. 3. Dodajemy do sera śmietankę i 3 łyżki masy cytrynowej. 4. Formę prostokątną wykładamy herbatnikami potem masą serową. 5. Wstawiamy sernik do pieca na czarna blachę do pieczenia i zalewamy gorąca wodą tak aby trochę blaszki z sernikiem zakrywało. 6. Pieczemy w 200 stopniach przez 15 minut potem zmniejszamy do 140 i pieczemy jeszcze 45 minut. 7. Po upieczeniu sernik wyjdzie idealny . 8 .Sernik zostawiamy ostudzony w lodówce najlepiej na noc a rano smarujemy masa cytrynową ( moja była mocno zgęstniała więc wstawiłam ją znowu na gaz dodałam odrobinę wody i mieszałam do rozpuszczenia i jak lekko ostygła posmarowałam sernik.) 9. Foremką serduszko wycinałam z sernika serduszka i tak podawałam . Rewelacja.Krem cytrynowy : 1.Ścieram skórkę z czterech cytryn. 2. Wyciskam sok z czterech cytryn. 3. Miksuje cztery jaja z cukrem na puch i dodaje sok z cytryn , skórkę z cytryn i mąkę ziemniaczaną. 4. Zagotowujemy teraz masę cytrynową do zgestnienia . 5. Zostawiamy do ostudzenia
Sernik cytrynowy
Miksuje cztery jaja z cukrem na puch i dodaje sok z cytryn , skórkę z cytryn i mąkę ziemniaczaną.
Sernik cytrynowy
Zagotowujemy teraz masę cytrynową do zgestnienia . Zostawiamy do ostudzenia
Sernik cytrynowy
Miksujemy wszystkie skłądniki i przekładamy do blaszki wylozonej herbatnikami
Sernik cytrynowy
Upieczony i wystudzony sernik smaruje masa cytrynową

Tagi:

sery ser sernik mak