dorota w

dorota w

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 292]

Serniczki w skorupkach

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Małe serniczki podawane w skorupkach, coś pomiędzy sernikiem na zimno a paschą. "Białko" to biały ser, a "żółtko" to dowolny dżem o żółtym kolorze ( u mnie brzoskwiniowy). Tak podany deser w Święta Wielkanocne na pewno wszystkich zaskoczy wizualnie.

Serniczki w skorupkach

Składniki:

Serniczki w skorupkach

masa serowa

  • 12 połówek skorupek z dużych jajek
  • 300 g sera białego w kostce
  • 50 g cukru
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 100 ml słodkiej śmietanki 12%
  • ew. 1 płaska łyżeczka żelatyny
  • dżem w żółtym kolorze, np. brzoskwiniowy

Sposób przygotowania:

Serniczki w skorupkach
Skorupki po jajkach użytych do pieczenia innych ciast umyć, włożyć do rondelka, zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, gotować ok. 5-10 minut. Odcedzić i ostudzić.

Ser przełożyć do miski, dodać cukier, cukier waniliowy i śmietankę, zmiksować blenderem na gładką masę.

Gdyby masa serowa była bardzo rzadka, można dodać namoczoną w 2 łyżkach wody żelatynę i podgrzaną do jej rozpuszczenia (ja nie dodawałam bo miałam twardy ser).

Gotową masę serową przełożyć łyżeczką do skorupek. W środek ułożyć ok. pół łyżeczki dżemu w kolorze żółtym (ja dałam brzoskwiniowy).