Elisa

Elisa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 79]

Wielkanocne koszyczki z jajkami

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kolejna moja propozycja na Wielkanoc to koszyczki. Z nazwy mogłoby się wydawać, że są przyrządzone na słono, ale tak nie jest. Są jak najbardziej słodkie i przepyszne. Krem kajmakowy z kruchym ciastem i cukierkami daje nam wyśmienite połączenia.

Wielkanocne koszyczki z jajkami

Składniki:

Wielkanocne koszyczki z jajkami

Ciasto:

  • 0,5 szklanki cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 jajko
  • 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 12,5 dag margaryny

Krem:

  • 20 dag masy krówkowej o smaku kajmaku
  • 15 dag margaryny Kasia
  • cukier puder do smaku ( ja dałam 1 łyżkę)

Dodatkowo:

  • cukierki Monti (według uznania do dekoracji)

Sposób przygotowania:

Wielkanocne koszyczki z jajkami
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.

2. Wszystkie składniki rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.

3.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna ma być znacznie większa od drugiej. Większą część wałkujemy i wylepiamy nią foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem. Następnie z drugiej tej mniejszej części robimy uchwyty. Robimy dwa wałeczki, które ze sobą przeplatamy. Odpowiednio je formujemy tak aby można by było je włożyć do koszyczka. Długość uchwytów zależy od tego jakie posiadamy foremki, więc należy dostosować je do do wielkości foremek.

4. Wszystko układamy na blaszce i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.

5. Z kolei przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Stopniowo dodajemy masę krówkową ucierając.

6. Do babeczek wyciskamy rękawem cukierniczym masę. Wbijamy uchwyty i dekorujemy cukierkami.

7. Gotowe!