Sposób przygotowania:
Wielkanocne koszyczki z jajkami
1. Najpierw mąkę, proszek do pieczenia, cukier puder i margarynę dajemy do miski.
2. Wszystkie składniki rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna ma być znacznie większa od drugiej. Większą część wałkujemy i wylepiamy nią foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem. Następnie z drugiej tej mniejszej części robimy uchwyty. Robimy dwa wałeczki, które ze sobą przeplatamy. Odpowiednio je formujemy tak aby można by było je włożyć do koszyczka. Długość uchwytów zależy od tego jakie posiadamy foremki, więc należy dostosować je do do wielkości foremek.
4. Wszystko układamy na blaszce i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
5. Z kolei przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Stopniowo dodajemy masę krówkową ucierając.
6. Do babeczek wyciskamy rękawem cukierniczym masę. Wbijamy uchwyty i dekorujemy cukierkami.
7. Gotowe!
2. Wszystkie składniki rozcieramy opuszkami palców aż powstaną małe grudki. Dodajemy jajko i zagniatamy ciasto.
3.Ciasto dzielimy na dwie części. Jedna ma być znacznie większa od drugiej. Większą część wałkujemy i wylepiamy nią foremki do pieczenia babeczek. Ciasto nakłuwamy jeszcze widelcem. Następnie z drugiej tej mniejszej części robimy uchwyty. Robimy dwa wałeczki, które ze sobą przeplatamy. Odpowiednio je formujemy tak aby można by było je włożyć do koszyczka. Długość uchwytów zależy od tego jakie posiadamy foremki, więc należy dostosować je do do wielkości foremek.
4. Wszystko układamy na blaszce i pieczemy przez około 25 minut w 180 stopniach. Odstawiamy do wystygnięcia.
5. Z kolei przygotowujemy krem. Margarynę ucieramy z cukrem na puszystość. Stopniowo dodajemy masę krówkową ucierając.
6. Do babeczek wyciskamy rękawem cukierniczym masę. Wbijamy uchwyty i dekorujemy cukierkami.
7. Gotowe!