Sposób przygotowania:
Placki ziemniaczane pod serową chmurką
Ziemniaki obieramy i myjemy, osuszamy. Następnie ścieramy je na tarce na dużych oczkach. Cebule obieramy i ścieramy na tarce na malutkich oczkach. Do ziemniaków i cebuli dodajemy mąkę, śmietanę i wbijamy jajko. Dodajemy proszek do pieczenia i przyprawiamy solą, solą ziołową i pieprzem. Całość dokładnie mieszamy, żeby wszystkie składniki dobrze połączyły się.
Niepotrzebną wodę którą puszczą ziemniaki odlewamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim za pomocą dużej łyżki ziemniaczane placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gdy placki obrócimy na drugą stronę, wówczas posypujemy je startym na tarce na dużych oczkach żółtym serem i smażymy do jego rozpuszczenia.
Gotowe placki ziemniaczane pod serową chmurką wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.
Niepotrzebną wodę którą puszczą ziemniaki odlewamy.
Na patelni rozgrzewamy olej i układamy na nim za pomocą dużej łyżki ziemniaczane placuszki. Smażymy z obu stron do zrumienienia. Gdy placki obrócimy na drugą stronę, wówczas posypujemy je startym na tarce na dużych oczkach żółtym serem i smażymy do jego rozpuszczenia.
Gotowe placki ziemniaczane pod serową chmurką wykładamy na papierowy ręcznik do odsączenia nadmiaru oleju.
Podajemy na ciepło z ulubionymi dodatkami.