slodkokwasnakuchnia1

slodkokwasnakuchnia1

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 633]

Sernik Bounty

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 16
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Zapraszam na pyszny kokosowy sernik bezglutenowy i bez tłuszczu. Sernik wychodzi ciężki i wilgotny. Polecam.

Sernik Bounty

Składniki:

Sernik Bounty

 

  • 500 g twarogu półtłustego
  • 250 g ricotty
  • 1 puszka mleczka kokosowego (400g)
  • 3/4 szkl cukru pudru
  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 4 łyżki wiórków kokosowych+ do posypania
  • 1 gorzka czekolada
  • tortownica o śred. 28 cm

Sposób przygotowania:

Sernik Bounty
Do dużej miski wkładamy twaróg, ricottę i białą część mleczka kokosowego. Miksujemy do połączenia się serów. Następnie dodajemy jajka i cukier puder i miksujemy ponownie. Na koniec dodajemy mąkę i 4 łyżki wiórków kokosowych i mieszamy delikatnie łyżką.

Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia i wlewamy ciasto. Wyrównujemy i wstawiamy do nagrzanego piekarnika.

Pieczemy przez ok. 1 godzinę w temperaturze 200 stopni. Upieczone ciast chłodzimy. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej i polewamy sernik. Posypujemy wiórkami kokosowymi.