Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką a'la Di

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Kolejny mój własny przepis autorski. Połączenie gruszek i sera jest rewelacyjne. Dodatkowy atut to akcent kokosa.

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką a'la Di Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką a'la Di

Wierzch kokosowy:

  • 100g wiórek kokosowych
  • 50g masła
  • 50g cukru pudru

Ciasto na spód:

  • 3/4-1 szklanka mąki
  • 60g margaryny
  • 1/4 szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 3 jajka
  • 500g serka homogenizowanego naturalnego
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 1 budyń śmietankowy (lub waniliowy)
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego

Dodatkowo:

  • 4 średnie gruszki
  • 4-5 łyżek soku wiśniowego (może być odrobina soku z cytryny)

Sposób przygotowania:

Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką a'la Di
Wierzch kokosowy. Składniki potrzebne na wierzch dokładnie ze sobą połączyć a ciasto uformować w kulę. Schłodzić w zamrażalniku przez około 15 minut.

Gruszki umyć, obrać i pokroić w kostkę. Przygotować spód. Margarynę utrzeć z cukrem. Dodać jajko i na końcu mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Wyrobić i wyłożyć na blachę wysłaną papierem do pieczenia. Podpiec w piekarniku około 5 minut w 180 stopniach.

Po tym czasie na cieście ułożyć gruszki i skropić sokiem.

W międzyczasie przygotować masę serową. Żółtka z cukrem utrzeć na puszystą masę. Dodać serek, proszek budyniowy i cukier waniliowy. Całość dokładnie wymieszać i połączyć z pianą ubitą z białek. Masę umieścić na gruszkach a na nią zetrzeć schłodzone ciasto kokosowe.

Przykryć folią aluminiową (ponieważ kokos może się przypalić a folia temu zapobiegnie).

Piec 60 minut w 190 stopniach.
Sernik z gruszkami pod kokosową pierzynką a'la Di
Ciasto rewelacyjnie smakuje i szybko znika.

Tagi:

sernik ciasto