Sposób przygotowania:
Ciasto Napoleonka
Przygotowanie ciasta:
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy dokładnie nożem aż wszystko się połączy.
Dodajemy jajko ,żółtko,śmietanę i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę z ciasta,owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto,dzielimy na 2 części ,rozwałkowujemy cieniutko i wykładamy nim dwie jednakowe blaszki (25x35)
Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 min.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy:
Jajka i cukier dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową .Dodajemy mąkę i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Dodajemy mleko,mieszamy aż nie będzie żadnych grudek i wstawiamy na ogień.Gotujemy cały czas mieszając do czasu aż otrzymamy gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Letnią masę wlewamy na 1 placek i przykrywamy drugim.
Oprószamy ciasto cukrem pudrem i odstawiamy na minimum 3 godz.
Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy dokładnie nożem aż wszystko się połączy.
Dodajemy jajko ,żółtko,śmietanę i zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę z ciasta,owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.
Po tym czasie wyjmujemy ciasto,dzielimy na 2 części ,rozwałkowujemy cieniutko i wykładamy nim dwie jednakowe blaszki (25x35)
Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 min.
Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Przygotowanie masy:
Jajka i cukier dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową .Dodajemy mąkę i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Dodajemy mleko,mieszamy aż nie będzie żadnych grudek i wstawiamy na ogień.Gotujemy cały czas mieszając do czasu aż otrzymamy gładką masę.
Odstawiamy do przestudzenia.
Letnią masę wlewamy na 1 placek i przykrywamy drugim.
Oprószamy ciasto cukrem pudrem i odstawiamy na minimum 3 godz.