pysiek

pysiek

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 122]

Ciasto Napoleonka

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

delikatne,kruszące się ciasto i aksamitny krem rozpływający się w ustach.Ciasto znane od bardzo dawna i chyba nigdy nie nudzące się. Delikatne a zarazem sycące.

Ciasto Napoleonka

Składniki:

Ciasto Napoleonka

Na ciasto:

Na masę:

  • 12 dkg cukru kryształu
  • 4 jaja
  • 1 litr mleka
  • 2 opakowania cukru waniliowego
  • 16 łyżek mąki pszennej

Sposób przygotowania:

Ciasto Napoleonka
Przygotowanie ciasta:

Mąkę przesiewamy na stolnicę,dodajemy pokrojone w kostkę masło i siekamy dokładnie nożem aż wszystko się połączy.

Dodajemy jajko ,żółtko,śmietanę i zagniatamy ciasto.

Formujemy kulę z ciasta,owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na godzinę.

Po tym czasie wyjmujemy ciasto,dzielimy na 2 części ,rozwałkowujemy cieniutko i wykładamy nim dwie jednakowe blaszki (25x35)

Placki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180°C około 25 min.

Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.

Przygotowanie masy:

Jajka i cukier dokładnie mieszamy trzepaczką rózgową .Dodajemy mąkę i cukier waniliowy i dokładnie mieszamy.Dodajemy mleko,mieszamy aż nie będzie żadnych grudek i wstawiamy na ogień.Gotujemy cały czas mieszając do czasu aż otrzymamy gładką masę.

Odstawiamy do przestudzenia.

Letnią masę wlewamy na 1 placek i przykrywamy drugim.

Oprószamy ciasto cukrem pudrem i odstawiamy na minimum 3 godz.