Sposób przygotowania:
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)Spód:
Ciasteczka i masło/margarynę dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków niczym nie smarować i nie owijać.)
Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut - w 180 stopniach.
Masa serowa:
Wszystkie składniki masy przełożyć (w dowolnej kolejności) do miski i dokładnie połączyć (mikserem).
Całość przelać na podpieczony spód, a wierzch delikatnie wyrównać.
Wykładanie puree malinowego:
Na wierzchu wyłożyć masy serowej - łyżeczką wyłożyć puree malinowe - tworząc kółeczka bądź rozciągnięte, grubsze paski.
Następnie za pomocą wykałaczki - po całości "rysować" mniejsze i większe okręgi.
Pieczenie:
Sernik można piec na dwa sposoby, czyli w kąpieli wodnej lub za pomocą pary.
Obie metody sprawią, że ciasto będzie równe i nie popęka.
Sposób 1:
Tortownicę (ze spodem, ale jeszcze baz masy serowej) należy dwa razy i szczelnie owinąć za pomocą folii spożywczej, a następnie wypełnić masą.
Większą formę z wysokimi bokami wstawić do gorącego piekarnika i do połowy napełnić wrzątkiem.
Do blachy z wodą włożyć torownicę z sernikiem.
Piec 55-60 minut w temperaturze 170-175 stopni.
(Upieczony sernik powinien być zwarty i sprężysty.)
Ciasto wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli i po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.
Sposób 2:
Na samym spodzie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Ciasto piec tak samo jak powyżej, a następnie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.
Następnie sernik schłodzić przez noc w lodówce.
Jagodowa
Di bloguje
Jagodowa napisał(a):