SUPERPRZEPIS

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

  • 2
  • Di bloguje
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 3
Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony) Więcej zdjęć (3)

Sernik jest delikatny, równy i kremowy. Całość idealnie się komponuje i zapewniam, że bardzo szybko znika!

Składniki:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

Spód na tortownicę o średnicy 22 cm:

  • 200g kruchych ciasteczek/herbatników
  • 50g masła/margaryny

Masa serowa:

  • 500g kilkakrotnie mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka)
  • 150g śmietanki 30-36%
  • 3 jajka
  • 190g cukru (można odrobinę mniej)
  • 10g cukru waniliowego
  • 1 opakowanie budyniu waniliowego (40g)
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1-2 łyżki skórki cytrynowej

Dodatkowo:

  • puree malinowe (u mnie gotowe; tak do 10 łyżek)

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)

Spód:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)
Używałam ciasteczek kruchych i z dodatkiem kakao.

Ciasteczka i masło/margarynę dokładnie zmiksować w malakserze, a następnie wklepać w dno tortownicy uprzednio wysłanej papierem do pieczenia.
(Boków niczym nie smarować i nie owijać.)

Spód podpiec w rozgrzanym piekarniku przez 15 minut - w 180 stopniach.

Masa serowa:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)
Masę należy mieszać tylko do połączenia się składników, nie dłużej.

Wszystkie składniki masy przełożyć (w dowolnej kolejności) do miski i dokładnie połączyć (mikserem).

Całość przelać na podpieczony spód, a wierzch delikatnie wyrównać.

Wykładanie puree malinowego:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)
Puree należy wykładać małymi porcjami.

Na wierzchu wyłożyć masy serowej - łyżeczką wyłożyć puree malinowe - tworząc kółeczka bądź rozciągnięte, grubsze paski.

Następnie za pomocą wykałaczki - po całości "rysować" mniejsze i większe okręgi.

Pieczenie:

Sernik cytrynowy z puree malinowym (pieczony)
Obie metody są wypróbowane.

Sernik można piec na dwa sposoby, czyli w kąpieli wodnej lub za pomocą pary.
Obie metody sprawią, że ciasto będzie równe i nie popęka.

Sposób 1:
Tortownicę (ze spodem, ale jeszcze baz masy serowej) należy dwa razy i szczelnie owinąć za pomocą folii spożywczej, a następnie wypełnić masą.
Większą formę z wysokimi bokami wstawić do gorącego piekarnika i do połowy napełnić wrzątkiem.
Do blachy z wodą włożyć torownicę z sernikiem.

Piec 55-60 minut w temperaturze 170-175 stopni.
(Upieczony sernik powinien być zwarty i sprężysty.)

Ciasto wyjąć z piekarnika, odwinąć z foli i po ostudzeniu wstawić na noc do lodówki.

Sposób 2:
Na samym spodzie piekarnika ustawić blachę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą.

Ciasto piec tak samo jak powyżej, a następnie ostudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Następnie sernik schłodzić przez noc w lodówce.

Tagi:

sernik ciasto