Sposób przygotowania:
Pasztet wieprzowy
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Skórę od boczku drobniutko pokroić, wrzucić do małego garnczka, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż wytworzy się kleista konsystencja.
Pokrojone mięso wrzucić do szerokiego rondla, podsmażyć a potem dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie podlać wszystko wywarem, dodać przyprawy ( ilość do smaku ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru. Ugotowane i klejące skórki, przełożyć do naczynia z mięsem, zagotować a następnie pokruszyć bułkę i dodać do garnka, wymieszać.
Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
Masę na pasztet rozdzielić do 3 małych drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z pieczywem.
Pokrojone mięso wrzucić do szerokiego rondla, podsmażyć a potem dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie podlać wszystko wywarem, dodać przyprawy ( ilość do smaku ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru. Ugotowane i klejące skórki, przełożyć do naczynia z mięsem, zagotować a następnie pokruszyć bułkę i dodać do garnka, wymieszać.
Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.
Masę na pasztet rozdzielić do 3 małych drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.
Podawać z pieczywem.
zbysiowa
zewa
Ja czasami też, ale nie zawsze w sklepie jest więc tym razem bylo bez wątróbki. Niby człowiek mieszka na wsi to dużo trudniej kupić coś niż w mieście :)
monikaT83
zewa
Smaczny, dzięki :)