zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2420]

Pasztet wieprzowy

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Domowy pasztet jak wiadomo jest smaczny. Może być wieprzowy, drobiowy lub mieszany, pieczony lub gotowany. Wszystko zależy od naszej pomysłowości.

Pasztet wieprzowy

Składniki:

Pasztet wieprzowy

 

  • 700 g łopatki wieprzowej
  • 400 g świeżego boczku ze skórą
  • 1 duża cebula
  • 1 łyżka czosnku w płatkach
  • 1 bułka ( 100 g )
  • 1 jajko
  • 2 szk wywaru mięsnego

 

Sposób przygotowania:

Pasztet wieprzowy
Mięso umyć, osuszyć i pokroić na kawałki. Skórę od boczku drobniutko pokroić, wrzucić do małego garnczka, zalać wodą i gotować na małym ogniu aż wytworzy się kleista konsystencja.

Pokrojone mięso wrzucić do szerokiego rondla, podsmażyć a potem dodać cebulę i smażyć do zrumienienia. Następnie podlać wszystko wywarem, dodać przyprawy ( ilość do smaku ) i dusić na małym ogniu pod przykryciem do miękkości. W razie konieczności podlać jeszcze odrobiną wywaru. Ugotowane i klejące skórki, przełożyć do naczynia z mięsem, zagotować a następnie pokruszyć bułkę i dodać do garnka, wymieszać.

Przestudzić mięso, w razie konieczności jeszcze doprawić, zmielić w maszynce do mięsa, wbić jajko i wymieszać masę.

Masę na pasztet rozdzielić do 3 małych drewnianych foremek specjalnych do pieczenia pasztetu wyłożonych papierem do pieczenia i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Upieczone pasztety wystudzić i wstawić do lodówki.

Podawać z pieczywem.

Tagi:

mięsa pasztet