zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2422]

Sernik cytrynowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Pierwszy raz upiekłam sernik cytrynowy i muszę przyznać, że bardzo zaciekawił mnie jego smak i na pewno będę częściej go piekła.

Sernik cytrynowy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik cytrynowy

 

  • Spód :
  • 170 g zwykłych herbatników
  • 100 g margaryny
  • Masa serowa :
  • 1 kg serka waniliowego do serników ( z wiaderka )
  • 6 jajek ( M )
  • 200 g jogurtu greckiego
  • 1 budyń waniliowy
  • 1 kisiel cytrynowy
  • sok z jednej cytryny
  • 2/3 szk cukru

 

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy
Spód : Herbatniki razem z margaryną zmiksować w rozdrabniaczu i wylepić powstała masą tortownicę o średnicy 28 cm ( u mnie silikonowa ze szklanym dnem ) i wstawić do lodówki. Masa serowa : Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem, potem dodając serek dalej miksować. Gdy masa się połączy dodać sok z cytryny, jogurt oraz budyń i kisiel i wymieszać. Białka ubić na sztywną pianę i dodać do masy serowej po czym delikatnie wymieszać. Tortownicę wyjąć z lodówki, wylać na spód masę. Do nagrzanego na 180 stopni piekarnika wstawić na dół blachę z wodą a tortownicę umieścić na drugim poziomie od dołu ( najlepiej na kratce ). Sernik piec 30 minut w 180 stopniach a potem zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec jeszcze 40 minut. Upieczony sernik zostawić przy uchylonych drzwiczkach do wystygnięcia a potem wstawić do lodówki na kilka godzin aż sernik się zwiąże. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem albo polać lukrem.
Sernik cytrynowy
Etap 1 Dno tortownicy wyłożyć heratnikami.
Sernik cytrynowy
Etap 2 Masę przelac na dno tortownicy ....
Sernik cytrynowy
Etap 3 sernik piec najpierw w 180 stopniach a potem w 150.
Sernik cytrynowy
Etap 4 Upieczony sernik wystudzić i wstawić do lodówki.