Sposób przygotowania:
Pierogi z pieca z łososiemCiasto
W misce wymieszać 1 szklankę maki, drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli. Następnie dodać pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.
Farsz
W misce połączyć drobno posiekany koperek z małymi kawałkami łososia wędzonego oraz serkiem mascarpone. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.
Wykonanie pierogów
Oderwać kawałek wyrośniętego ciasta i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na do dość cienkie. W rozwałkowanym cieście wykrawać koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Nałożyć ok. 1 pełnej łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzeg pieroga, dociskając widelcem. Posmarować wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Podawać na ciepło lub na zimno.
Rada
Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodać do mąki, a następnie dodać jajka, olej, sól i dalej postępować jak w opisie powyżej.