Kuchnia MagdaLeny

Kuchnia MagdaLeny

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 179]

Pierogi z pieca z łososiem

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne pierożki z ciasta drożdżowego pieczone w piekarniku z nadzieniem z serka mascarone, wędzonego łososia i koperku. Smak wyborny!

Pierogi z pieca z łososiem Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Pierogi z pieca z łososiem

Ciasto

  • (składniki na około 50 szt.)

 

  • 2,5 szklanki mąki orkiszowej (można użyć też innej mąki)
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki mleka
  • 1 łyżeczka cukru
  • 1/2 szklanki oleju
  • drożdże w proszku (instant)

Farsz

  • (składniki na około 30 sztuk)

 

  • 250 g serka mascarpone
  • 100 g łososia wędzonego
  • pęczek koperku
  • skórka z 1/2 cytryny
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • garść ziaren słonecznika

Dodatkowo

  • roztrzepane jajko
  • kminek

Sposób przygotowania:

Pierogi z pieca z łososiem

Ciasto

W misce wymieszać 1 szklankę maki, drożdże, cukier, letnie mleko, roztrzepane jajka, olej i szczyptę soli. Następnie dodać pozostałą część mąki i wyrobić ciasto. Przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce, aby wyrosło.

Farsz

W misce połączyć drobno posiekany koperek z małymi kawałkami łososia wędzonego oraz serkiem mascarpone. Następnie dodać startą skórkę z cytryny, sok z cytryny i ziarna słonecznika. Przyprawić pieprzem, solą i wymieszać.

Wykonanie pierogów

Oderwać kawałek wyrośniętego ciasta i na posypanej mąką stolnicy rozwałkować na do dość cienkie. W rozwałkowanym cieście wykrawać koła o średnicy 7-10 cm w zależności jakiej wielkości pierogi chcemy uzyskać. Nałożyć ok. 1 pełnej łyżeczki farszu i dokładnie zlepić brzeg pieroga, dociskając widelcem. Posmarować wierzch pierogów roztrzepanym jajkiem i posypać kminkiem. Piec przez 15-20 min. w temp. 200 stopni.
Podawać na ciepło lub na zimno.

Rada

Ja użyłam drożdży w proszku, aby skrócić czas pracy. Zamiast drożdży instant można użyć drożdży świeżych, ale wtedy trzeba zrobić zaczyn: Do lekko podgrzanego mleka dodać cukier, łyżkę mąki i drożdże. Wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce. Gdy wyrośnie zaczyn dodać do mąki, a następnie dodać jajka, olej, sól i dalej postępować jak w opisie powyżej.

Pierogi z pieca z łososiem
Pierogi z pieca z nadzieniem z serka mascarpone i łososia wędzonego