VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Tradycyjny sernik z rosą

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 12

Uwielbiam sernika a ten w szczególności. Szybki i prosty w wykonaniu. Masa jest kremowa i słodka. Idealny na rodzinne spotkania przy kawie.

Tradycyjny sernik z rosą

Składniki:

Tradycyjny sernik z rosą

 

  • Ciasto:
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 0,5 szklanki cukru
  • 125 g margaryny
  • 4 żółtka
  • Masa serowa:
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 1 kg twarogu sernikowego z wiaderka
  • 40 g budyniu waniliowego (1 opakowanie)
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1,5 szklanki mleka 3,2 %
  • 125 g margaryny
  • Beza:
  • 4 białka
  • 3/4 szklanki cukru

Sposób przygotowania:

Tradycyjny sernik z rosą
Ciasto: Do misy miksera wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, posiekaną margarynę i żółtka. Wyrabiamy do momentu powstania kruszonki.

Następnie przesypujemy ją na oprószony mąką blat i zagniatamy na jednolite gładkie ciasto. Przekładamy je do foliowego woreczka i chłodzimy w zamrażarce przez 20 minut.

Po tym czasie wylepiamy nim dno blaszki o wymiarach 23x27 cm (wcześniej wyłożonej papierem do pieczenia).

Spód podpiekamy w nagrzanym do 180*C piekarniku przez 10 minut. Masa serowa: Jajka ubijamy na puszystą pianę z cukrem i cukrem waniliowym.

Następnie kolejno dodajemy twaróg, budyń, mąkę ziemniaczaną, mleko oraz wcześniej rozpuszczoną i wystudzoną margarynę. Wszystko delikatnie miksujemy do uzyskania gładkiej masy.

Masę przelewamy na podpieczony spód. Wstawiamy do nagrzanego do 180*C piekarnika na 50 minut.

Beza: Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem białego cukru. Wykładamy je na upieczone ciasto (po tych 50 minutach). Na wierzchu możemy zrobić szlaczki. Ciasto ponownie wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez 30 minut w temperaturze 150*C.

Studzimy przy otwartych drzwiczkach piekarnika.  

Tagi:

sernik ciasto