Kniejson

Kniejson

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 446]

Gęś duszona w tłoczonym soku jabłkowym

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: trudne
  • CZAS:
  • PORCJE: 4
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Gęsina to smaczne i soczyste mięso o przyjemnym aromacie, świetnie komponuje się z jesiennymi owocami.

Gęś duszona w tłoczonym soku jabłkowym

Składniki:

Gęś duszona w tłoczonym soku jabłkowym

 

karmelizowane gruszki

Sposób przygotowania:

Gęś duszona w tłoczonym soku jabłkowym
Na zimnej patelni ułóż wcześniej oczyszczone uda skórą do dołu, a kiedy się zrumienią obróć je na drugą stronę. Złociście obsmażone uda przełóż do szerokiego rondla a na wytopiony tłuszcz wrzuć posiekaną cebulę wraz z włoszczyzną. Kiedy warzywa złapią kolor zalej je sokiem jabłkowym i zagotuj całość wraz z przyprawami. Do garnka z gęsiną przelej warzywa i dodaj jeszcze odrobinę wody tak aby uda były lekko zanurzone. Mięso duś pod przykryciem aż do miękkości. W między czasie przygotuj gruszki. Na suchej patelni skarmelizuj cukier, kiedy nabierze ciemnego koloru dodaj do niego pokrojone gruszki, po chwili dodaj ocet, wodę, masło oraz przyprawy. Owoce karmelizuj do miękkości stale je obracając. Gotowe danie podawaj na gorąco.