Bo

Bo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 144]

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Szybki , prosty do wykonania , bardzo smaczny sernik o cytrynowym smaku na kakaowym spodzie

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

Składniki:

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie

 

  • 1,5 kg sera ( użyłam tłustego )
  • 25 dkg masła
  • 12 jaj
  • 1,5 szklanki cukru
  • 1,5 łyżeczki wanilii
  • aromat cytrynowy
  • skórka z jednej cytryny
  • 3 czubate łyżki mąki kartoflanej
  • CIASTO :
  • czubata szklanka mąki
  • 1/3 szklanki cukru
  • 10 dkg masła
  • 1 łyżka kakao
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka

 

Sposób przygotowania:

Sernik cytrynowy na kakaowym spodzie
CIASTO : Z mąki , masła , cukru zrobić kruszonkę , dodać kakao , proszek do pieczenia , mleko i zagnieść kruche ciasto , jeśli składniki nie chcą się połączyć dodać mleka . Ciasto zamrozić . MASA SEROWA: Ser zmielić ( ja zmiksowałam blenderem ) dodać cukier , wanilię , żółtka , stopione i wystudzone masło , aromat cytrynowy , mąkę kartoflaną . Cytrynę wyszorować , sparzyć , delikatnie zetrzeć skórkę i dodać do sera , zmiksować ( jeśli ser jest mało słodki można dosłodzić ) Z białek ubić pianę delikatnie połączyć z masą serową . Przygotować formę o wymiarach 38-22cm. Zetrzeć zamrożone ciasto na tarce jarzynowej , na ciasto wylać masę serową . Piec około 1,5 godziny w temp 175-180 *C