Sposób przygotowania:
Sernik cytrynowy z kisielem
SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : Masło roztapiamy. Oddzielamy żółtka o białek. Żółtka dodajemy do sera. , mieszamy. Wsypujemy kisiel , mąkę ziemniaczaną i wlewamy masło i sok z cytryny. Wszystko razem dokładnie miksujemy. Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno , pod koniec ubijania dodajemy cukier. Delikatnie dodajemy do masy serowe i dokładnie mieszamy. Dno tortownicy ( 24 cm ) wykładamy papierem , boki smarujemy masłem. Wlewamy masę serową. Boki tortownicy owijamy potrójną warstwą ręcznika papierowego - robimy opaskę , zapinamy. Piekarnik nagrzewamy na maksimum ( góra-dół). Piekarnik nagrzej do maksymalnej temperatury i ustaw na grzanie góra-dół. Ręcznik papierowy moczymy / zraszamy. Tortownicę umieszczamy w większej blasze , wstawiamy do gorącego piekarnika na 10 minut. Po tym czasie temperaturę zmniejszamy do 160 C i ponownie moczymy ręcznik papierowy. Do brytfanki wlewamy 1/2 szkl. wody - wszystko to zapobiegnie pękaniu sernika i sprawi , że będzie on delikatny ,mokry, kremowy. Pieczemy ok. godzinę , studzimy w zamkniętym piekarniku. Posypujemy cukrem pudrem! Smacznego!