Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać. Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć. Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).
Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać. Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć. Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.
Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.
Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.
Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem.
marietta