zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik jagodowy

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 11

Dawno nie było sernika więc na weekend jest. Tu użyłam mrożonych jagód ale możecie dać świeże jeśli takie jeszcze macie.

Sernik jagodowy Więcej zdjęć (7)

Składniki:

Sernik jagodowy

 

  • 600 g półtłustego twarogu
  • 340 g jogurtu greckiego
  • 4 duże jajka
  • 3/4 szk cukru
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • 1 szk jagód ( u mnie mrożone )
  • 2 łyżki mąki
  • cukier puder
  • okrągłe biszkopty

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy
Na dno piekarnika wstawić naczynie z wodą i nastawić temperaturę 180 stopni. Dno tortownicy o średnicy 23 cm wysmarować cienko margaryną i wyłożyć biszkoptami ( wyłożyć dwie warstwy ).

Twaróg zmielić ( ja zmieliłam raz na sitku do mielenia maku ).

Żółtka jajek utrzeć z cukrem do białości potem dodać budyń, jogurt i wymieszać. Następnie porcjami dodawać ser i wszystko połączyć. Na koniec białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, dodać porcję do masy serowej, lekko wymieszać i dodać resztę piany, wymieszać.

Jagody obtoczyć w mące, dodać do masy i lekko wymieszać.

Gotową masę serową wyłożyć do tortownicy, wyrównać powierzchnię. Formę wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 35 minut. Potem zmniejszyć temperaturę do 160 stopni i piec jeszcze 25-30 minut w zależności od piekarnika.

Upieczony sernik wystudzić przy uchylonych drzwiczkach piekarnika a potem schłodzić i przed podaniem posypać cukrem pudrem. 
Sernik jagodowy
tortownicę wyłożyc podwójną warstwą biszkoptów
Sernik jagodowy
utrzeć żółtka z cukrem a potem dodać jogurt budyń i ser
Sernik jagodowy
nastepnie ubic piane i dodać do masy serowej
Sernik jagodowy
jagody obtoczyć w mace i dodać do masy serowej
Sernik jagodowy
następnie masę serową wyłożyć do formy
Sernik jagodowy
sernik upiec i wystudzić a potem posypać cukrem pudrem

Tagi:

sernik ciasto