Danusia19671

Danusia19671

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1432]

Sernik jagodowy

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pyszny sernik na zimno jagodowy. Uwielbiam serniki, a z dodatkiem jagód, taki sernik jest poprostu rewelacyjny

Sernik jagodowy Więcej zdjęć (6)

Składniki:

Sernik jagodowy

Masa sernikowa

  • sernik na zimno w proszku - 1 opak
  • mleko - 0,5 l
  • jagody - 1 szkl

Masa z serkiem mascarpone

  • śmietana 36 % - 1 szkl
  • serek mascarpone - 250 g
  • cukier puder - 3 łyżki
  • śmietan - fix - 1 opak

Wierzch ciasta

  • galaretki truskawkowe - 2 opak
  • woda gotowana - 800 ml
  • jagody - 0,5 szkl

Dodatkowo

  • biszkopty okrągłe - 150 g na dno tortownicy

Sposób przygotowania:

Sernik jagodowy
Jagody przebrać, opłukać, osączyć.

Dno tortownicy o wymiarach 27 cm, wyłożyć biszkoptami Sernik w proszku wysypać do miski, dodać mleko, miksować kilka minut. Następnie dodać jagody, zmiksować. Wyłożyć masę jagodową na biszkopty, włożyć do lodówki.

Masa z serkiem mascarpone.

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, dodać cukier puder i serek mascarpone, zmiksować. Masę z serkiem wyłożyć na masę jagodową, posypać masę jagodami.

Galaretki truskawkowe rozpuścić w wodzie, odstawić do lekkiego stężenia. Wylać galaretki na wierzch sernika, odstawić do lodówki na całą noc.
Sernik jagodowy
Biszkopty okrągłe wyłożono na dno tortownicy
Sernik jagodowy
Sernik w proszku dodany do mleka i zmiksowany z jagodami
Sernik jagodowy
Masa serowa zmiksowana z jagodami i wyłożona na biszkopty
Sernik jagodowy
Serek mascarpone ubity z cukrem i śmietaną wyłożony na masę jagodową
Sernik jagodowy
Wierzch sernika posypany jagodami i zalany galaretką

Tagi:

sernik ciasto