Jogurtowy sernik jagodowy na zimno

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Sezon owoców letnich w pełni. Nic tylko wybierać, przebierać. Dziś padło na jagody. Oto niezbyt słodki jogurtowy sernik jagodowy na zimno.

Jogurtowy sernik jagodowy na zimno Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Jogurtowy sernik jagodowy na zimno

 

 

  • Jagodowy wierzch:
  • 250 g serka mascarpone
  • 3 łyżki jagód
  • 4 łyżki cukru pudru

 

Sposób przygotowania:

Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Żelatynę zalewamy 1/4 szklanki gorącej wody. Pozwalamy się jej namoczyć, a następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. W misce mieszamy jogurt z cukrem pudrem. Do szklanki z z żelatyną dodajemy 4 łyżki masy jogurtowej i mieszamy, po czym dodajemy do pozostałej masy jogurtowej i miksujemy. Zimną kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy do masy jogurtowej i delikatnie mieszamy. Dodajemy jagody i znowu delikatnie mieszamy. Wstawiamy do lodówki do lekkiego stężenia, kontrolując co parę minut, aby masa się całkowicie nie ścięła. Masę wykładamy do tortownicy i wyrównujemy. Wkładamy do lodówki do całkowego stężenia. Składniki masy jagodowej dokładnie miksujemy i rozsmarowujemy na wierzchu sernika.
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Lekki jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Jogurtowy sernik jagodowy na zimno
Lekki jogurtowy sernik jagodowy na zimno