Sposób przygotowania:
Sernik jagodowy na zimno
Spód: Margarynę siekam na mniejsze kawałki, dodać resztę składników i zagniatam na gładkie ciasto. Wałkuję ciasto, wykładam na okrągłą formę, nakłuwam widelcem. Piekę w nagrzanym piekarniku do zrumienienia ok. 20 minut.
Warstwa jagodowa: Żelatynę zalewam wodą, pozostawiam do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzewam mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.
Ubijam kremówkę na sztywno. Osobno miksuję jagody, dodaję ser, cukier i mieszam aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlewam ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodaję ubitą śmietanę. Wykładam jagodową masę na zimny spód, przykrywamy folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
Wykładam sernik na talerz. Ubijam śmietanę kremówkę z pudrem i wykładam na sernik. Dekorujemy każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.
Warstwa jagodowa: Żelatynę zalewam wodą, pozostawiam do napęcznienia na ok. 5 minut, potem zagrzewam mocno w mikrofali lub na małym ogniu, by się dokładnie rozpuściła.
Ubijam kremówkę na sztywno. Osobno miksuję jagody, dodaję ser, cukier i mieszam aż masa będzie gładka. Nie przerywając miksowania wlewam ciepłą żelatynę, a potem porcjami dodaję ubitą śmietanę. Wykładam jagodową masę na zimny spód, przykrywamy folią spożywczą i odstawiam na 2 godziny lub na całą noc do lodówki.
Wykładam sernik na talerz. Ubijam śmietanę kremówkę z pudrem i wykładam na sernik. Dekorujemy każdy kawałek jagodami osączonymi z syropu lub borówkami amerykańskimi.