Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Sernik japoński z 3 składników

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
  • KALORIE: 210
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Szybki sernik, który zachwyca swoim smakiem i niezwykłą puszystością. Jeśli na Święta brakuje Wam czasu na przygotowanie słodkości - to te ciasto idealnie się sprawdzi! Dodatkowo sernik urozmaiciłam spodem oraz biszkoptami.

Sernik japoński z 3 składników

Składniki:

Sernik japoński z 3 składników

Tortownica o średnicy 22-23 cm:

  • 250g mielonego twarogu (może być dobrej jakości z wiaderka lub serek śmietankowy)
  • 250g białej czekolady
  • 6 jajek

Opcjonalnie:

  • okrągłe biszkopty na spód
  • cukier puder do posypania
  • dowolne ozdoby

Sposób przygotowania:

Sernik japoński z 3 składników

Czekolada:

Sernik japoński z 3 składników
Nalezy użyć czekolady dobrej jakości - sernik zyska na smaku.

Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić - nie dopuszczając do ponownego stężenia.

Masa:

Sernik japoński z 3 składników
Masa powinna być delikatna i bardzo puszysta.

Białka należy ubić na sztywno, natomiast ser połączyć z żółtkami.
Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę i kolejno - po 2 łyżki - pianę z białek.
Wszystko razem delikatnie wymieszać, aż powstanie jednolita i puszysta konsystencja.
Tortownicę (tylko dno) wysłać papierem do pieczenia i opcjonalnie wyłożyć biszkoptami lub innymi ciastkami.
Masę przełożyć do blaszki, a następnie ostrożnie, ale jednocześnie energicznie - stuknąć nią np. o stół (pozbędziemy się z ciasta zbędnych bąbelków.)

Pieczenie:

Sernik japoński z 3 składników
Moje ciasto piekłam w piekarniku gazowym.

Sernik należy piec w rozgrzanym piekarniku za pomocy pary wodnej (na spodzie piekarnika ustawić blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 45-60 minut w temperaturze 175 stopni.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować dowolnymi ozdobami.