Sposób przygotowania:
Sernik japoński z 3 składnikówCzekolada:
Czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej i ostudzić - nie dopuszczając do ponownego stężenia.
Masa:
Białka należy ubić na sztywno, natomiast ser połączyć z żółtkami.
Do masy serowej dodać roztopioną czekoladę i kolejno - po 2 łyżki - pianę z białek.
Wszystko razem delikatnie wymieszać, aż powstanie jednolita i puszysta konsystencja.
Tortownicę (tylko dno) wysłać papierem do pieczenia i opcjonalnie wyłożyć biszkoptami lub innymi ciastkami.
Masę przełożyć do blaszki, a następnie ostrożnie, ale jednocześnie energicznie - stuknąć nią np. o stół (pozbędziemy się z ciasta zbędnych bąbelków.)
Pieczenie:
Sernik należy piec w rozgrzanym piekarniku za pomocy pary wodnej (na spodzie piekarnika ustawić blaszkę lub naczynie żaroodporne wypełnione wodą) około 45-60 minut w temperaturze 175 stopni.
Ostudzone ciasto można oprószyć cukrem pudrem i udekorować dowolnymi ozdobami.
SylaUla
Di bloguje
Polecam i smacznego!