Sposób przygotowania:
Sernik szafranowo - waniliowy
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni. Tortownicę o średnicy ( u mnie silikonowa z ceramicznym dnem ) obłożyć na dole folią aluminiową tak aby boki były lekko zakryte folią. Ustawić tortownicę na blasze z wyposażenia kuchenki i nalać do blachy około 1 litr wody ( będzie sernik się piekł w kąpieli wodnej ). Białka oddzielić od żółtek. Żółtka przełożyć do miski, dodać cukier i cukier waniliowy i przyprawę do sernika i ucierać do białości. Potem dodawać po łyżce sera i mieszać mikserem aby nie było grudek. Dodać nitki szafranu i budyń i wymieszać. Białka ubić na sztywno, dodać część piany do masy serowej i delikatnie szpatułką wymieszać aby spulchnić masę. Następnie dodać resztę piany i znowu delikatnie wymieszać. Tortownicę wysmarować masłem, ułożyć biszkopty a na biszkopty wyłożyć masę. Na środku można zostawić lekka górkę, potem sernik będzie równy. Wszystko wstawić do nagrzanego piekarnika uważając aby nie wylać wody i piec 30 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec kolejne 30 minut. Wyłączyć piekarnik a po 10 minutach uchylić drzwiczki i zostawić sernik w piekarniku do wystudzenia. Potem zimny sernik włożyć do lodówki najlepiej na noc. Gdy sernik się zetnie polewę rozpuścić w kąpieli wodnej dodając mleko i polać polewą sernik a na koniec posypać posypką. Podawać gdy polewa zastygnie.
zewa