Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Uwielbiam wszystkie serniki. Nie ukrywam, że to moje ulubione ciasto. Tym razem upiekłam sernik z sezonowymi malinami, co prawda bardzo kwaśnymi, ale ser był słodki, czekolada i śmietanka również, więc wszystko do siebie pysznie pasowało. Polecam.

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną

Składniki:

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 6 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 2 łyżeczki cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 2 szklanki świeżych malin

Dodatkowo:

  • 10 dag mlecznej czekolady
  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • cukier puder do smaku
  • maliny do dekoracji

Sposób przygotowania:

Sernik z malinami, czekoladą i bitą śmietaną
1. Masło lub margarynę należy utrzeć z cukrem i żółtkami na puszystą masę. Następnie do utartej masy dodać cukier waniliowy, budynie w proszku i ser. Całość dokładnie utrzeć.

2. Białka należy ubić na sztywną pianę. Następnie pianę dodać do masy serowej i bardzo delikatnie wymieszać. Na koniec dodać wcześniej umyte maliny i dokładnie osuszone. Delikatnie wymieszać.

3. Tak przygotowaną masę serową przełożyć do blaszki o wymiarach około 24 cm x 35 cm wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 60 - 70 minut w temperaturze 170 stopni do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie wystudzić w piekarniku. Następnie przełożyć go do lodówki na co najmniej kilka godzin lub całą noc.

4. Po tym czasie dobrze wystudzony sernik pokroić w kwadraty.

5. Czekoladę należy połamać na małe kawałki i rozpuścić ją w kąpieli wodnej. Następnie płynną udekorować pokrojony sernik. Odstawić na chwilę do zastygnięcia czekolady.

6. Schłodzoną śmietankę kremówkę należy ubić na sztywno, następnie dodać cukru pudru do smaku i dokładnie ubić. Ubitą śmietankę przełożyć do worka cukierniczego i udekorować nią pokrojony sernik. Na koniec udekorować malinami.

7. Tak wykonany sernik jest już gotowy do podania. Smacznego. 

Tagi:

sernik owoce