Sio-Smutki

Sio-Smutki

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 105]

Surówka (z kapustą pekińską, papryką i mandarynką)

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Wspaniała, wyrazista i pełna smaku - cudownie chrupiąca za sprawą zielonej papryki. Połączenie ze słodkimi mandarynkami to strzał w dziesiątkę.

Surówka (z kapustą pekińską, papryką i mandarynką)

Składniki:

Surówka (z kapustą pekińską, papryką i mandarynką)

 

  • Sos:
  • sok z połowy cytryny
  • świeżo zmielony czarny pieprz
  • kilka łyżek lekko gazowanej wody mineralnej
  • 4-5 łyżek oleju
  • 1 płaska łyżeczka cukru
  • ok. pół łyżeczki soli
  • 1 spory ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę
  • Warzywa:
  • 1 niewielka kapusta pekińska
  • 1 duża zielona papryka
  • 3-4 małe mandarynki
  • 2 cebule dymki ze szczypiorem
  • sporo posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Surówka (z kapustą pekińską, papryką i mandarynką)
Zaczynam od poszatkowania (bardzo drobno) kapusty pekińskiej.

Mandarynki obieram ze skórki, dzielę na cząstki i każdą kroję na kilka małych kawałków. Paprykę kroję bardzo drobno, podobnie też cebulę i szczypior. Wszystkie składniki mieszam w misce.

Przygotowuję sos:

Cukier i sól rozpuszczam w wodzie z sokiem z cytryny, dodaję przeciśnięty przez praskę czosnek. Mieszam dokładnie, dodaję olej i ponownie mieszam, by się wszystko połączyło.

Polecam surówkę, mieszam i od razu podaję.