Sposób przygotowania:
Sernik japońskiWykonanie spodu kruchego:
Wsypujemy na stolnice mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajo. Dodajemy posiekana margarynę. Wsypujemy cukier i kakao. Zagniatamy ciasto i do lodówki na pól godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka). Podpiekamy spód sernika koło 10 minut w 200 stopniach.
Masa sernikowa:
Ubijamy jaja z cukrem na puch. Rozpuszczamy margarynę i mieszamy z mlekiem. Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy twaróg najlepiej z wiaderka ( odmierzyć 250 g ) i skórkę startą z cytryny. Przekładamy masę na podpieczony spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej do pieca wstawić naczynie z woda podczas pieczenia , wtedy sernik będzie wilgotny , a nie przesuszony. Przykrywamy folią aluminiową gdy zacznie przypalać górę :)