SUPERPRZEPIS

Sernik japoński

  • lalunia
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 10
         
ocena: 5/5 głosów: 7
Sernik japoński Więcej zdjęć (5)

Czasem mamy ochotę na coś słodkiego. Małego słodkiego wtedy zachęcam do zrobienia tego sernika. Mały i smaczny.

Składniki:

Sernik japoński

Sernik Japoński (mały 18 cm)

  • 250 g twarogu
  • mielonego 6 jajek
  • 80 g mąki tortowej
  • 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g margaryny
  • 100 ml mleka
  • 140 g cukru
  • skórka z cytryny
  • cukier waniliowy 30 g

Spód kruchy do sernika :

  • 1 szklanka mąki
  • 125 g margaryny
  • 1 jajko
  • 3 łyżki cukru waniliowego
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • kakao 1 łyżka

Sposób przygotowania:

Sernik japoński

Wykonanie spodu kruchego:

Wsypujemy na stolnice mąkę z proszkiem do pieczenia. Wbijamy jajo. Dodajemy posiekana margarynę. Wsypujemy cukier i kakao. Zagniatamy ciasto i do lodówki na pól godziny do schłodzenia. Schłodzone ciasto wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka). Podpiekamy spód sernika koło 10 minut w 200 stopniach.

Masa sernikowa:

Ubijamy jaja z cukrem na puch. Rozpuszczamy margarynę i mieszamy z mlekiem. Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną i dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy twaróg najlepiej z wiaderka ( odmierzyć 250 g ) i skórkę startą z cytryny. Przekładamy masę na podpieczony spód i pieczemy 45 minut w 180 stopniach. Najlepiej do pieca wstawić naczynie z woda podczas pieczenia , wtedy sernik będzie wilgotny , a nie przesuszony. Przykrywamy folią aluminiową gdy zacznie przypalać górę :)

Sernik japoński
Ubijamy jaja z cukrem na puch , masa robi się duża ale potem się zmniejszy .
Sernik japoński
Rozpuszczamy margarynę i mieszamy z mlekiem. Do ubitych jaja wlewamy mleko z margaryną
Sernik japoński
Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia , skórkę z cytryny i twaróg .
Sernik japoński
Schłodzone ciasto wkładamy do formy i palcami rozprowadzamy na samym dole ( tortownica , serce lub kek sówka).