SUPERPRZEPIS

Sernik jogurtowy z jeżynami

  • dayzi
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 12
  • KALORIE: 150
         
ocena: 5/5 głosów: 1
Sernik jogurtowy z jeżynami

Prosty w przygotowaniu sernik z jogurtów greckich z kwaskowatymi jeżynami i galaretką. Fajne ciacho na deser.

Składniki:

Sernik jogurtowy z jeżynami

 

  • 800 g jogurtu greckiego
  • 4 jajka
  • 1/2 szkl cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • 1 szkl jeżyn
  • 1 galaretka
  • 3 - 4 paczki herbatników

Sposób przygotowania:

Sernik jogurtowy z jeżynami

Krok 1:

Sernik jogurtowy z jeżynami
Żółtka ucieramy z cukrem, jogurtem i budyniem.

Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.

Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy jogurt, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy.

Krok 2:

Sernik jogurtowy z jeżynami
Ciasto wlewamy do formy i pieczemy na złoty kolor.

Do masy jogurtowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno i boki wykładamy herbatniki. Wlewamy ciasto.

Pieczemy ok 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem).

Krok 3:

Sernik jogurtowy z jeżynami
Owoce ukłądmay na cieście i zalewamy galaretką.

Upieczone ciasto studzimy. Jeżyny płuczemy i osuszamy. Układamy na cieście. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto schładzamy w lodówce.

Smacznego!


Tagi:

sernik