Sposób przygotowania:
Sernik jogurtowy z jeżynamiKrok 1:
Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z dodatkiem szczypty soli.
Żółtka ucieramy z cukrem i cukrem waniliowy. Dodajemy jogurt, budynie i proszek do pieczenia. Dokładnie miksujemy.
Krok 2:
Do masy jogurtowej dodajemy pianę z białek i delikatnie mieszamy. Formę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia. Na dno i boki wykładamy herbatniki. Wlewamy ciasto.
Pieczemy ok 40 - 50 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni (najlepiej stopień upieczenia sprawdzić patyczkiem).
Krok 3:
Upieczone ciasto studzimy. Jeżyny płuczemy i osuszamy. Układamy na cieście. Galaretkę rozpuszczamy w 1/2 litra gorącej wody i studzimy. Tężejącą galaretką zalewamy owoce. Ciasto schładzamy w lodówce.
Smacznego!