Sposób przygotowania:
Sernik jogurtowy z truskawkami
Galaretkę truskawkową rozpuścić w szklance wody i odstawić do wystudzenia.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski dodać cukier waniliowy i cukier puder. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować.
Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.
Dno tortownicy o średnicy 24 cm wyłożyć biszkoptami i wstawić do lodówki.
Żelatynę namoczyć w mleku a następnie podgrzać i dokładnie rozpuścić żelatynę, odstawić do wystudzenia. Jogurt przełożyć do miski dodać cukier waniliowy i cukier puder. Chwilę miksować aby cukier się rozpuścił. Następnie dodać przestudzoną żelatynę i zmiksować.
Na dno tortownicy wlać nieco jogurtowej masy, tyle aby pokryła biszkopty. Ułożyć połowę truskawek (wybrałam takie mniejsze sztuki) i wstawić na chwilkę do lodówki aby masa zaczęła już lekko tężeć. Dzięki temu biszkopty i truskawki zostaną przy dnie i nie będa pływać po powierzchni. Następnie wylać resztę jogurtowej masy i ponownie wstawić do lodówki do stężenia.
Resztę truskawek zmiksować na mus, dodać tężejącą galaretkę. Truskawkowy mus wylać na wierzch ciasta. Wstawić do lodówki na kilka godzin aby masy dobrze stężały.