SUPERPRZEPIS

Fiołkowe gofry na deser

  • 1
  • mysza75
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
         
ocena: 5/5 głosów: 20
Fiołkowe gofry na deser

Gofry które pachną fiołkami, i zapewniam że szybko znikają. Polecam na deser bo są proste do zrobienia.

Składniki:

Fiołkowe gofry na deser

 

  • ciasto:
  • 1 szklanka mąki pszennej typ 500
  • szczypta soli
  • 1 łyżka cukru
  • 2 jajka
  • 3 łyżki oliwy
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2/3 szklanki wody

 

Sposób przygotowania:

Fiołkowe gofry na deser

ETAP 1:

Fiołkowe gofry na deser
piana z białek dodana do składników suchych

Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję oliwę, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą.

ETAP 2:

Fiołkowe gofry na deser
ciasto na gofry gotowe do ich pieczenia w misce

Składniki mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy.

ETAP 3:

Fiołkowe gofry na deser
galaretka z jeżyn mrożonych lekko stężała

Żelatynę namaczam w łyżce wody.
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę.

ETAP 4:

Fiołkowe gofry na deser
do śmietany do ubicia dodane płatki fiołków

Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garść płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty.

Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków.


Tagi:

gofry desery