Sposób przygotowania:
Fiołkowe gofry na deserETAP 1:
Do miski przesiewam mąkę, dodaję cukier, proszek do pieczenia. Do drugiej miski wlewam wodę, dodaję oliwę, żółtka i mieszam. Białka ubijam osobno z solą.
ETAP 2:
Składniki mokre przelewam do składników suchych i mieszam. Gofrownicę rozgrzewam, smaruję pędzelkiem oliwą i wylewam ciasto. Piekę około 10 minut, to zależy od mocy gofrownicy.
ETAP 3:
Żelatynę namaczam w łyżce wody.
Jeżyny przekładam do garnka, dodaję sok z cytryny i chwilę je podgrzewam aż będzie można przetrzeć je przez sitko. Do soku dodaję cukier, podgrzewam aż będzie gorący, zdejmuję z ognia i rozpuszczam w nim żelatynę.
ETAP 4:
Jak zacznie tężeć dodaję galaretkę do śmietany kremówki lekko ubitej, dodaję też garść płatków fiołków i miksuję aż krem będzie gęsty.
Na gofry wykładam krem, jogurt grecki, kwiaty fiołków.
marcinka