zewa

zewa

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2423]

Sernik kajmakowy wg Zewy

  • 24
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 20

Chyba zacznę lubić piec serniki ..........

Sernik kajmakowy wg Zewy Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Sernik kajmakowy wg Zewy

 

  • 500 g serka śmietankowego w wiaderku ( użyłam Juliko )
  • 500 g serka mascarpone
  • 400 g masy krówkowej kajmakowej
  • 2 budynie śmietankowe ( po 35 g )
  • 4 łyżki brązowego cukru
  • 4 duże jajka
  • okrągłe biszkopty ( tyle aby zakryły dno tortownicy )
  • 100 g polewy toffi w drażetkach
  • 1 łyżka słodkiej śmietanki 30 %
  • 50 g polewy białej w drażetkach

Sposób przygotowania:

Sernik kajmakowy wg Zewy
Jajka wybić do miski, dodać cukier i chwilę mieszać za pomocą miksera. Następnie dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Potem dodać serek mascarpone i serek śmietankowy i mieszać aż nie będzie grudek. Na koniec dodać budyń i znowu wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową. Tortownicę z masą wstawić do większej blaszki a potem całość wstawić do formy z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) i nalać do niej wodę. Tak przygotowane blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin ( mój mógłby swobodnie jeszcze godzinkę się chłodzić ). W kąpieli wodnej roztopić polewę toffi i dokładnie połączyć ze śmietanką. Polewą polać górę sernika a na koniec ułożyć białe drażetki polewy.
Sernik kajmakowy wg Zewy
Etap 1dno tortownicy wyłożyć biszkoptami
Sernik kajmakowy wg Zewy
potem gotową masę serową wylać na biszkopty
Sernik kajmakowy wg Zewy
sernik piec najpierw w 180 a potem 150 stopniach po 30 minut
Sernik kajmakowy wg Zewy
zimny sernik polać polewą i udekorować drażami białej czekolady