Sposób przygotowania:
Sernik kajmakowy wg Zewy
Jajka wybić do miski, dodać cukier i chwilę mieszać za pomocą miksera. Następnie dodać masę krówkową i dokładnie wymieszać. Potem dodać serek mascarpone i serek śmietankowy i mieszać aż nie będzie grudek. Na koniec dodać budyń i znowu wymieszać. Tortownicę o średnicy 23 cm wyłożyć na dnie papierem do pieczenia a boki posmarować margaryną. Dno tortownicy wyłożyć biszkoptami. Na biszkopty wylać masę serową. Tortownicę z masą wstawić do większej blaszki a potem całość wstawić do formy z wyposażenia kuchenki ( tej wyższej ) i nalać do niej wodę. Tak przygotowane blachy wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut a po 30 minutach zmniejszyć temperaturę do 150 stopni i piec dalej kolejne 30 minut. Po upieczeniu sernik wystudzić w piekarniku przy uchylonych drzwiczkach. Gdy wystygnie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na kilka godzin ( mój mógłby swobodnie jeszcze godzinkę się chłodzić ). W kąpieli wodnej roztopić polewę toffi i dokładnie połączyć ze śmietanką. Polewą polać górę sernika a na koniec ułożyć białe drażetki polewy.
marietta
zewa
O tak, bardzo smaczny jest :)
edytaha
Dodaję przepis do ulubionych :)
zewa
Edytko miałam piec te babkę z twojego przepisu, ale chłopaki męczyli mnie o sernik bo tamten był pyszny, to zrobiłam właśnie taki. I muszę przyznać, że ten mi lepiej smakuje i jest bardziej puszysty.
edytaha
Ja dzisiaj właśnie miałam sobie kupić kajmak, bo miałam w planach ciasto z jego dodatkiem, ale był tylko o smaku orzechowym i kakaowym, a najbardziej odpowiada mi ten zwykły. No i o serze nawet nie pomyślałam. Muszę wykombinować jakieś inne ciacho na niedzielę :)
2milutka
zewa
To częstuj się , akurat ukrojony. Chyba, że za mały to bierz dokładkę.
2milutka
Dzięki... mąż popatrzył i uślinił monitor :D
zewa
Ojej, to dla Niego też weź kawałek :)
cris
julcia12437
zewa
A czy napisałam coś o tym, że gotuję budyń ? Po za tym w składnikach wymienione było by mleko.
Tak więc budyń wsypuję prosto z torebki, a jego celem jest związanie masy serowej ( tak jak jajek ).
edytaha
Julcia, a Ty piekłaś kiedyś sernik? Bo wiesz... do sernika daje się budyń w proszku, a nie gotowany :)
julcia12437
Edytko powiem szczerze, że nie piekłam nigdy sernika. Ale trzeba wreszcie upiec więc szukam czegoś fajnego :)
edytaha
Ten na pewno jest fajny :)
zewa
Na serwisie jest tyle przepisów na smaczne serniki, że na pewno coś znajdziesz.
julcia12437
Już znalazłam :) Twój.
iziona
I tutaj muszę wtracic swoje trzy grosze:) bo ja piekłam sernik w którym całą masę serową robiło się na gotowanym budyniu, choć ciasto smakowało bardziej jak ucierane z serem, a nie sernik.
Ewy serniczek za to wygląda rewelacyjnie :)
jaNina
zewa
jaNinko serniczek jeszcze jest więc się częstuj, smacznego :)
monikaT83
zewa
Moniczko otwieram zaraz po upieczeniu, ale tak na jakieś 10 cm, nie całkiem.
monikaT83
gusia1000