Sposób przygotowania:
Sernik kokosowy
1. Wymieszaj masło z jogurtem, ksylitolem i proszkiem do pieczenia. Dosypuj stopniowo mąkę i zagnieć miękkie, ale zwarte i nie klejące się do rąk ciasto. Zawiń w folię i włóż do lodówki.
2. Zmiksuj masło i ksylitol. Dodaj budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, zmiksuj. Dodawaj stopniowo twaróg. Na koniec dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Miksuj około minuty. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Podziel ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkuj na cienki placek i wyłóż dno oraz boki blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową.
4. Rozwałkuj pozostałe ciasto i wytnij z niego paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu masy serowej. Piecz godzinę w 180°C. Gdy lekko przestygnie, wyjmij z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Upraż wiórki na suchej patelni i posyp nimi sernik.
RADA VITY:
- Do masy serowej możesz dodać kawałki mango lub ananasa.
- Gdy nie dodajesz jajek możesz dosypać łyżkę agaru rozpuszczonego w łyżce gorącej wody. Wymieszany, ochłodzony i jeszcze raz wymieszany nada ciastu puszystości.
2. Zmiksuj masło i ksylitol. Dodaj budyń, kaszę mannę, proszek do pieczenia, zmiksuj. Dodawaj stopniowo twaróg. Na koniec dodaj jogurt, sok i skórkę z cytryny. Miksuj około minuty. Wstaw na godzinę do lodówki.
3. Podziel ciasto na dwie części. 2/3 rozwałkuj na cienki placek i wyłóż dno oraz boki blachy do pieczenia. Na ciasto wyłóż masę serową.
4. Rozwałkuj pozostałe ciasto i wytnij z niego paski o szerokości 1-2 cm. Ułóż z nich kratkę na wierzchu masy serowej. Piecz godzinę w 180°C. Gdy lekko przestygnie, wyjmij z piekarnika. Pozostaw do ostygnięcia.
5. Upraż wiórki na suchej patelni i posyp nimi sernik.
RADA VITY:
- Do masy serowej możesz dodać kawałki mango lub ananasa.
- Gdy nie dodajesz jajek możesz dosypać łyżkę agaru rozpuszczonego w łyżce gorącej wody. Wymieszany, ochłodzony i jeszcze raz wymieszany nada ciastu puszystości.