Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Ja i moja rodzina bardzo lubimy serniki, dlatego często je piekę. Zawsze staram się upiec coś nowego. Tym razem do głowy wpadł mi pomysł, żeby upiec sernik z mlekiem w proszku i to był dobry pomysł, bo sernik okazał się bardzo pyszny. Zapraszam:)

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

Składniki:

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście

Ciasto:

  • 1 szklanka cukru pudru
  • 1 szklanka mąki tortowej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 20 dag masła lub margaryny
  • 2 jajka
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( użyłam gotowy w wiadereczku )
  • 4 jajka
  • pół szklanki cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 szklanka mleka w proszku
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy)

Pianka:

  • 1 śmietanka typu ,,Śnieżka``
  • 200 ml zimnego mleka
  • 2 kopiaste łyżki mleka w proszku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z mlekiem w proszku na kruchym cieście
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, oprószamy bułką tartą i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Jajka miksujemy z cukrem i cukrem waniliowym na puszystą masę, następnie wsypujemy mleko w proszku i chwilę miksujemy, kolejno wsypujemy budynie w proszku i dajemy ser i miksujemy kilka minut do połączenia się składników. Na schłodzone ciasto wykładamy masę serową.

3. Pieczenie: Sernik pieczemy około 60 - 70 minut w temperaturze 160 stopni, upieczony będzie lekko z wierzchu zrumieniony i będzie lekko odchodził od brzegów. Upieczony sernik dokładnie studzimy i wstawiamy do lodówki na kilka godzin. Gdy będzie zimny wyjmujemy go z blaszki i kroimy na kawałki ( takie jak potrzebujemy ).

4. Pianka: Śnieżkę ubijamy z mlekiem aż będzie puszysta, wsypujemy mleko w proszku i chwilę ubijamy. Następnie przekładamy ją do rękawa cukierniczego

5. Dekoracja: Następnie przełożoną pianką do rękawa cukierniczego z ozdobną końcówką wyciskamy na pokrojonych kawałkach sernika rozetki według uznania. Następnie dekorujemy dowolnie posypką cukrową.

6. Podajmy i smacznego życzę.

Rady:

Ser można użyć inny, ale trzeba go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Zamiast Śnieżki można ubić 1 szklankę śmietanki kremówki 30 %

Sernik można pokroić na 30 sporych kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.

Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy.

Tagi:

ciasto sernik