Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z masą orzechową i pianką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Jest to najlepszy sernik jaki upiekłam do tej pory. Pyszny i bardzo delikatny w smaku. Pachnie orzechami, które są lekko wyczuwalne podczas jedzenia. Taki sernik można upiec na świąteczny stół lub dla gości. Przepis bardzo polecam.

Sernik z masą orzechową i pianką

Składniki:

Sernik z masą orzechową i pianką

Ciasto:

  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • półtorej szklanki mąki tortowej
  • 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dag masła lub margaryny

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 2 budynie waniliowe ( bez cukru i na pół litra mleka każdy )
  • 1 szklanka cukru
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 56 dag masy orzechowej z kawałkami orzechów ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki )

Pianka:

  • 1 szklanka śmietanki kremówki 30 %
  • 1 płaska łyżka żelatyny
  • 2 kopiaste łyżki masy orzechowej ( odłożonej )
  • ewentualnie cukier puder do smaku
  • niewielka ilość gorącej wody

Dodatkowo:

  • mąka pszenna do posypania stolnicy
  • cukrowa posypka
  • 5 dag czekolady mlecznej w pastylkach

Sposób przygotowania:

Sernik z masą orzechową i pianką
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Następnie wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem i wkładamy do lodówki na czas przygotowania masy serowej.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę, cukier i żółtka ucieramy na puszystą masę. Następnie dodajemy masę orzechową ( 2 kopiaste łyżki odkładamy do pianki ) i dokładnie ucieramy, następnie dodajemy budynie w proszku i ser ( ja użyłam gotowy w wiadereczku, inny trzeba zmielić co najmniej trzy razy ), całość dokładnie ucieramy. Na koniec białka ubijamy na sztywną i pianę i delikatnie mieszamy z masą serową.

3. Pieczenie: Masę serową wykładamy równomiernie na ciasto i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60 - 70 minut do zrumienienia. Upieczony sernik dokładnie studzimy.

4. Pianka: Żelatynę rozpuszczamy w niewielkiej ilości gorącej wody i studzimy. Powinna być letnia, ale nie całkiem zimna. Dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno, dodajemy odłożoną masę orzechową i dokładnie ubijamy, jeżeli uznajemy, że pianka jest mało słodka dodajemy cukier puder do smaku. Na koniec dodajemy żelatynę i dokładnie ubijamy.

5. Tak przygotowaną piankę wykładamy na sernik. Sernik wstawiamy do lodówki do stężenia. Ja chłodziłam całą noc.

6. Stężony sernik kroimy, dekorujemy czekoladowymi pastylkami i cukrową posypką. Podajemy i smacznego.





Rady: Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml. Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm. Budynie bez cukru i na pół litra mleka każdy. Masa orzechowa z kawałkami orzechów z puszki.