Babeczka35

Babeczka35

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1769]

Sernik z ajerkoniakiem

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 30
         
ocena: 5/5 głosów: 3

Pyszny i bardzo delikatny sernik w smaku. Bardzo polecam, bo wprost rozpływa się w ustach. Idealny na podwieczorek, imprezę, święta i dla gości. Smacznego.

Sernik z ajerkoniakiem

Składniki:

Sernik z ajerkoniakiem

Ciasto:

  • 1 szklanka mąki tortowej
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1 jajko
  • 10 dag masła lub margaryny
  • 1 cukier waniliowy
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia]
  • 2 łyżki bułki tartej

Masa serowa:

  • 1 kg sera na sernik ( u mnie gotowy w wiadereczku )
  • 5 jajek
  • 1 szklanka cukru
  • 1 cukier waniliowy
  • 2 budynie waniliowe ( na pół litra mleka każdy i bez cukru )
  • 15 dag masła lub margaryny
  • 125 ml ajerkoniaku

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Sernik z ajerkoniakiem
1. Ciasto: Z podanych składników zagniatamy ciasto. Formujemy kulę i wkładamy do lodówki do schłodzenia na co najmniej pół godziny.

2. Masa serowa: Masło lub margarynę ucieramy z cukrem, cukrem waniliowym i żółtkami na puszystą masę, następnie wsypujemy budynie w proszku, dodajemy ser i dokładnie ucieramy. Dodajemy ajerkoniak i nadal ucieramy. Następnie białka ubijamy na sztywną pianę, przekładamy do masy serowej i bardzo delikatnie mieszamy.

3. Pieczenie: Ciasto wałkujemy na lekko posypanej mąką stolnicy i wykładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia o wymiarach około 24 x 35 cm. Ciasto nakłuwamy widelcem, a następnie oprószamy bułką tartą. Kolejno na ciasto równomiernie wykładamy masę serową. Sernik pieczemy w temperaturze 160 stopni przez około 60-70 minut do zrumienienia. Upieczony dokładnie studzimy. Moja rada: Ja studzę w piekarniku, a następnie zimny przekładam na kilka godzin do lodówki.

5. Dekoracja i podanie sernika: Dobrze zimny sernik kroimy na takie kawałki jakie chcemy podać. Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dekorujemy nią pokrojony sernik i odstawiamy do zastygnięcia. Przed podaniem sernik polewamy według uznania ajerkoniakiem. Podajemy i smacznego życzę.

Rady:

Zamiast sera w wiadereczku można użyć inny ser, ale należy go zmielić co najmniej trzy razy.

Szklanka do odmierzania składników o pojemności 250 ml.

Sernik można pokroić na około 30 kawałków.

Blaszka o wymiarach 24 cm x 35 cm.