ziutula

ziutula

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1019]

Sernik na zimno truskawkowy z galaretką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo łatwy, tani i bardzo smaczny sernik truskawkowy na zimno z herbatnikami i z dużą ilością galaretki.

Sernik na zimno truskawkowy z galaretką Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Sernik na zimno truskawkowy z galaretką

 

  • truskawki duże 800 gram,
  • galaretka truskawkowa 2 opakowania + woda gorąca 900 ml

 

  • twaróg waniliowy 1 kg wiaderko,
  • śmietana 30% zimna 200 gram,
  • żelatyna deserowa (bez przypraw) 3 łyżki + gorąca 3/4 szklanki,
  • herbatniki 150 gram

Sposób przygotowania:

Sernik na zimno truskawkowy z galaretką
Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia.

Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć czubki po szypułkach i truskawki przekroić na 3 plastry.

Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, do pojemnika dodać twaróg waniliowy (cukier nie potrzebny) z wiaderka, dodać śmietanę i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać połowę truskawek i mikserem utrzeć z masą serową, na koniec w trakcie ucierania wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać z masą serową.

Keksówka silikonowa 24 cm, postawić na talerzu płaskim, na dnie formy podwójnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę.

Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką
Twaróg jest waniliowy, słodki i cukier nie potrzebny.
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką
Truskawki pokrojone szybko przy ucieraniu rozdrobnią.
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką
Hernatniki na dnie układać podwójną warstwą.