Sposób przygotowania:
Sernik na zimno truskawkowy z galaretką
Galaretki wymieszać w 900 ml gorącej wody i zostawić do wystudzenia.
Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć czubki po szypułkach i truskawki przekroić na 3 plastry.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, do pojemnika dodać twaróg waniliowy (cukier nie potrzebny) z wiaderka, dodać śmietanę i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać połowę truskawek i mikserem utrzeć z masą serową, na koniec w trakcie ucierania wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać z masą serową.
Keksówka silikonowa 24 cm, postawić na talerzu płaskim, na dnie formy podwójnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę.
Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc.
Duże truskawki obrać z szypułek, na durszlaku pod zimną wodą szybko opłukać, nożykiem odciąć czubki po szypułkach i truskawki przekroić na 3 plastry.
Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie, wystudzić, do pojemnika dodać twaróg waniliowy (cukier nie potrzebny) z wiaderka, dodać śmietanę i mikserem wszystko utrzeć z 3 minuty na najwyższych obrotach. Wsypać połowę truskawek i mikserem utrzeć z masą serową, na koniec w trakcie ucierania wlać wystudzoną żelatynę i wymieszać z masą serową.
Keksówka silikonowa 24 cm, postawić na talerzu płaskim, na dnie formy podwójnie rozłożyć herbatniki, wyłożyć masę serową, wygładzić wierzch i delikatnie powciskać resztę truskawek, schować do lodówki na godzinę.
Sernik wyjąć z lodówki, delikatnie odsunąć boki keksówki od sernika i wlać w te miejsca lekko stężałą galaretkę, sernik podniesie się wyżej, schować do lodówki najlepiej na całą noc.